Sari la conținut

Casuta de turta dulce

Hai sa facem o casuta de turta dulce, ca in povesti din care sa ciugulim bucatele in zilele de Craciun.
Te previn ca nu se face foarte usor, dar este departe de a fi o filozofie.
Iti trebuie putina rabdare, putina indemnare si ambitie, pentru ca daca nu iese perfect din prima, se poate corecta.
 
In principiu ai nevoie de doua foi de aluat, pentru doua casute mai mici sau una mare.
 
Iti mai trebuie acadele, bomboane colorate, forme pentru oamenii de turta dulce si forme pentru braduti (am vazut in supermarket), bucatele mici de ciocolata, perle de zahar si fursecuri colorate pentru decor, martipan colorat.
 
Pentru doua foi de turta dulce ai nevoie de 750 de grame de faina, plus un pic  in plus pentru imprastiat pe planseta, 250 de grame de unt rece, taiat in cuburi, doua linguri rase de amestec de scortisoara, nucsoara, ienibahar si zahar vanilat, in parti egale, doua linguri rase de pudra de ghimbir, o lingura rasa de bicarbonat, 250 de grame de zahar brun, trei oua mari, 250 de grame de miere sau melasa, 500 de grame de zahar pudra.
 
 
 
Amesteca mirodeniile, praful de copt, zaharul brun si untul impreuna. Amesteca cu un mixer, pana ce devine uniform. Adauga mierea sau melasa si amesteca bine. adauga galbenusurile d eou pe rand si la final faina. Amesteca bine pana ce aluatul seamana cu o plastilina. Imparte aluatul in doua, fa-l minge, impacheteaza-i in folie de plastic si lasa-l la rece pentru 30 de minute.
 
Pregateste tiparele. Inaltimea casutei este cat palma. Masoara si taie tipare, astfel incat paretii si acoperisul (facut din doua parti sa fie egale).
 
 
 
Intinde o foaie de aluat (pe masa infainata), pana ce ajunge la cel mult doi centimetri. Taie componentele casutei, folosind sablonul. Coace bucatele, in cuptorul bine incins, in tava tapetata cu foaie de copt, pentru 15 minute, la foc mic. Estegata cand este ferma la atinge, nu tare. Scoate din tava bucatelele, si corecteaza marginile cat biscuitele este inca cald. Cand este cald este moale, dupa ce s-a racit este tare. Este ideal daca pui la copt toate partile o data, pentru ca biscuitii sa fie identici. Din restul de aluat fa omuleti si braduti.
 

 

 

Bate albusurile spuma si adauga zaharul pudra. Bate mai departe pana ce amestecul devine dens si tare. Acesta este liantul pe care il vei folosi pentru "zidirea" casutei.

Fixeaza peretii lipindu-i pe un platou acoperti cu o folie de carton. Propteste peretii cu un pahar. Albusul spuma este ideal pentru decorat casa. Tot albusul este "zapada" pe care care poti fiza omuletii de turta dulce si bradutii.
 
 
 
 

Trebuie sa lucrezi destul de repede, pentru ca albusul se intareste repede si calitatea de a lipi se pierde.

Casuta de turta dulce o sa te faca o adevata vedeta in ochii copilului tau.

Spor la treaba!  
 
 
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!