Sari la conținut

10 adevaruri despre ingrijirea nou nascutilor

Ca sa incercam sa ridicam un pic misterul deasupra 'cum te simti cand ingrijesti nou nascuti' si ce poti face ca sa iti fie mai usor, vom trece de celebrele 'lasa casa in dezordine ' si 'dormi cand doarme bebele' ca sa ajungem la cateva idei cu adevarat constructive.

Primul lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand ai un bebelus este ca zilele sunt lungi, atat de lungi incat ai impresia ca nu se vor mai termina vreodata. Nu este rar intalnit sa te simti obosita, plictisita si sa ai impresia ca ai ajuns intr-un cerc vicios din care nu vei mai scapa.

Vestea buna este - chiar daca zilele iti par infinite, ele chiar vor trece si vei vedea ca nu mai ai langa tine un mic bebelus, ci un omulet, ceea ce face lucrurile mult mai usoare. Dar ce faci cu aceste multe, multe zile pana atunci? Uite cateva idei ca sa nu simti ca o iei razna.

1. Iesi zilnic din casa. Singura. Stai linistita, nimic nu se va intampla cu bebe, cu siguranta l-ai lasat in grija unei persoane mature, responsabile si care il iubeste. Asa ca iesi din casa si fa altceva, orice, cumpara un kg de banane.

2. Nu te izola. Cheama prietene la tine, du-te in oras sa casti ochii la ceva, orice. Daca gasesti un sistem comod de a purta bebelusul atunci el isi poate vedea linistit de programul lui in timp ce tu iti vezi de al tau.

3. Nu-i asa ca ajutorul nu este niciodata suficient? Cu un bebelus mic simti ca ai nevoie de cineva sa iti faca curat, altcineva mancare si piata, sa mai fie cineva care sa il plimbe prin parc si inca cineva care sa iti faca masaj la spate fiindca ai dormit prost. Zau daca stiu ce sa-ti spun - si mie mi se pare enervant ca nu ni le permitem pe toate.

4. Bebelusii sunt magneti. Lumea cu greu isi va dezlipi ochii de pe el, este posibil sa si ii vorbeasca sau sa vrea sa il atinga. In timp ce atinsul nu este in regula, cu restul nu ai cum sa lupti, asa ca accepta ca vei fi in permanenta in centrul atentiei cat timp il porti cu tine.

5. Toata lumea se pricepe la cresterea copilului. Asteapta-te sa nu iesi din casa fara sa primesti vreun sfat sau o privire care spune 'eu nu as face niciodata asa ceva'. Si ignora-le ca si cum nici nu ar fi existat.

6. Nu trebuie sa faci toate lucrurile singura. Poate ca bebelusul se simte bine in bratele tale, dar se poate simti la fel de bine si in bratele tatalui, bunicilor sau bonelor. Nu ai de unde sa stii, daca nici macar nu incerci.

7. Bebelusii nu sunt chiar asa de fragili. Nu conteaza ca scartaie parchetul, ca latra cainele vecinei, ca ai o prietena langa tine care rade sau ca vorbesti la telefon. Daca vor sa doarma sau sa manance ei o vor face in continuare.

8. Bebelusii au nevoie de un program, insa nu trebuie sa te dai peste cap cu asta. Chiar nu e cazul sa ai cate un ceas in fiecare camera a casei sau sa notezi cat a durat fiecare somn sau fiecare masa. Ajunge sa ai unele linii directive generale si ei isi vor regla singuri programul in functie de circumstante.

9. Nu toate lucrurile ies perfect, dar nu te invinovati prea tare pentru asta. Nimeni nu gaseste din prima cea mai buna solutie, decat in mod intamplator. Treci peste ce nu a fost in regula fara sa iti acorzi doua palme cand te uiti in oglinda. 

10. Nu este absolut necesar si nu inseamna ca este ceva in neregula cu tine daca nu te-ai urcat pe pereti de fericire pentru ca trebuie sa ai grija de un nou-nascut. Este la fel ca si in cazul sarcinii - unele femei considera ca a fost cea mai glorioasa perioada din viata lor, altele de abia asteapta sa treaca.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!