Nasterea naturala necesita pregatire. Desi corpul tau stie ce anume are de facut, adesea mintea ta, dar si mediul inconjurator, lucreaza impotriva ei. Iti voi prezenta 10 lucruri pe care le poti face pentru a trece prin aceasta experienta asa cum iti doresti.
1. Respiratia
In timpul nasterii respiratia este foarte importanta. Este posibil sa respiri mai adanc, sau mai repede, in functie de cum iti dicteaza organismul si sa faci exact ceea ce trebuie. Insa si mai sigur este daca inveti cum trebuie sa respiri. Si asta se poate face in cadrul cursurilor Lamaze, care sunt renumite tocmai pentru tehnica de respirat.
2. Pozitia
Nu exista o singura pozitie in care poti sa nasti, desi este posibil ca la unele spitale sa ti se ceara sa stai pe spate, legata de aparatele care monitorizeaza. Cel mai bine este insa sa iti schimbi pozitia, din cand in cand, aceasta fiind una dintre modalitatile prin care poti reduce durerea. Daca simti ca nu mai poti incearca sa te plimbi, a dat adeseori rezultat.
3. Persoana de suport
Castigi mult din punct de vedere al relaxarii daca nasti avand langa tine pe cineva pe care il simti apropiat. Poate sa fie sotul, poate sa fie o prietena, poate sa fie o doula. Aceasta persoana ar putea sa iti dea incredere in tine si sa te ajute sa iti schimbi pozitia sau sa te concentrezi, sau sa iti faca un masaj la spate pentru a mai reduce durerile. Desigur, toate acestea sunt lucruri care trebuiesc invatate si repetate inainte de nastere.
4. Mingea de travaliu
Mingea de travaliu poate fi extrem de utila pentru a gasi o pozitie care sa reduca din durere, dar si pentru a usura copilului efortul de a trece prin canal. Poti sa iti cumperi una sau poti sa ceri de la spital, intrucat aproape toate o au.
5. Hipnoza
Este o tehnica pe care o poti invata pentru a te relaxa si a lasa corpul sa se descurce singur. Hipnoza se invata inainte de nastere, in cateva sedinte, si iti permite sa ai o atitudine pozitiva, ignorand ceea ce este mai putin important si concentrandu-te pe rezultat.
6. Hidratarea si mancarea
Travaliul nu este ceva care sa tina foarte putin, pana sub trei ore, decat in cazuri foarte rare. Din aceasta cauza este necesar sa fii bine hidratata si sa mananci cate ceva. Organismul are nevoie de energie si pe aceasta o capata daca il hranesti. Asa ca nu uita in bagajul de spital sa iei apa si macar niste biscuiti.
7. Atmosfera
O atmosfera de spital este inhibatoare pentru foarte multa lume. Asa ca nu este recomandat sa te grabesti sa ajungi imediat, de la prima contractie. Iar odata ajunsa acolo poti face ca atmosfera sa fie mai putin apasatoare - alege muzica pe care sa o asculti la casti, fa lumina mai mica, adu de acasa cateva obiecte care sa te faca sa te simti intr-un mediu familiar.
8. Apa
Apa este o modalitate excelenta de a permite muschilor sa se relaxeze. Nasterea in apa este mai usoara, intrucat in acest element corpul se simte mult mai bine. Te poti interesa care maternitati din tara ofera aceasta posibilitate si sa nasti intr-o cada de nastere.
9. Compresele
Durerea face muschii sa se incordeze si asta impiedica bunul mers al travaliului. Iti poti ajuta corpul sa se relaxeze folosind comprese. Alternarea de comprese calde si comprese reci este foarte eficienta. Compresele se pun pe ceafa, pe frunte sau la spate.
10. Evita stresul
O nastere total lipsita de stres este imposibila. Cu toate acestea, nu agrava lucrurile lasand stresul sa te cuprinda. Nu trebuie sa stai in permanenta cu ochii pe ceas numarand contractiile. Nu trebuie sa iti lasi mintea sa se gandeasca la posibile scenarii negative. Cu cat si mintea ta este mai relaxata, cu atat lucrurile vor decurge mai usor.