Sari la conținut

8 lucruri despre cordonul ombilical pe care nu le stiai

Te pregatesti sa intri in clubul mamicilor si esti fascinata de tot ce inseamna aducerea pe lume a unui copil? Inseamna ca esti foarte curioasa sa intelegi cum evolueaza sarcina, iar cordonul ombilical este cea mai importanta conexiune dintre tine si bebelusul pe care il astepti. Iata cateva lucruri pe care, poate, nu le stiai despre aceasta legatura.

Legatura dintre mama si fat se face prin cordonul ombilical, conectat la placenta. Contine vase de sange (doua artere si o vena) prin care se transmit fatului substantele nutritive, precum si oxigenul esential supravietuirii copilului. Totodata, asigura si eliminarea produsilor toxici de metabolism.

Cu siguranta, ai citit deja despre riscul infasurarii cordonului ombilical in jurul gatului sau te-ai informat despre prelevarea de celule stem la nastere. Insa sunt si alte lucruri pe care, poate, nu le stiai.

 

1. Cordonul ombilical, prima jucarie

Inca din pantece, copilul tau are chef de joaca, iar prima sa jucarie este chiar cordonul ombilical. Lucrul acesta se intampla din a 17-a saptamana de viata:  fatul il prinde cu degetele, il trage, il strange. Nu trebuie sa te alarmezi, cascadoriile de acest gen nu ii afecteaza aportul de oxigen si nutrienti. Din contra, stimuleaza impulsurile nervoase si contribuie la conexiunile cu totul speciale din creier care coordoneaza miscarea fina si complexa a mainii umane.

 

2. Baietii au cordoane ombilicale mai lungi decat fetele

Potrivit pregnancycorner.com, un studiu a evidentiat faptul ca bebelusii de sex masculin sunt mai predispusi unor cordoane ombilicale mai lungi decat media de 50-55 de centimetri. In cazul lor, exista sanse mari sa apara  circulara de cordon ombiliacal - denumirea medicala pentru cordonul infasurat in jurul gatului fatului, respectiv al copilului daca apare dupa expulzare la un unghi de 360 grade (poate aparea intra sau extrauterin).  De asemenea, pot aparea noduri. Fatul face o serie de miscari, rasuciri si intoarceri in uter pe parcursul sarcinii, acest lucru putand duce la innodari ale cordonului ombilical. Acestea se pot forma si in timpul travaliului si al nasterii.

 

3. Cand trebuie taiat cordonul ombilical

Exista unele controverse in ce priveste momentul in care trebuie taiat corodonul ombilical. Potrivit unor studii recente, daca indepartarea lui se face la foarte scurt timp dupa nastere, ar putea sa fie in dezavantajul bebelusului.  Sugarii tind sa aiba un nivel mai mare al fierului in sange atunci cand cordonul ombilical a fost taiat la o distanta de pana la trei minute dupa nastere, fata de perioada de mai putin de un minut folosita in prezent. De asemenea, in cazul copiilor al caror cordon ombilical a fost taiat imediat, s-a constatat un risc crescut de icter.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda taierea lui dupa 1-3 minute de la nastere. In acest interval de timp sangele din cordonul omblical trece in circulatia sangvina a copilului.

 

4. Nu conteaza la ce distanta se taie cordonul ombilical

Imediat dupa nastere, asistenta sau moasa va taia cordonul ombilical folosindu-se de un cleste special, pastrand o distanta de 4 centrimetri fata de buricul bebelusului. Este o distanta agreata de cei mai multi medici, insa nu reprezinta o regula. Indiferent de lungime, buricul va arata la fel.

 

5. Bebelusul nu simte nicio durere!

Nu exista niciun nerv in cordonul ombilical, prin urmare bebelusul tau nu va resimti nicio durere, niciun disconfort. In cazul unei nasteri naturale, poti ruga medicul sa-ti lase copilul la piept in timp ce taie cordonul ombilical.

 

6. Bontul ombilical se usuca si dispare dupa 10-21 de zile

In general, restul cordonului ombilical, cunoscut si sub denumirea de bont, se usuca si cade  dupa 10-21 de zile, lasand o mica rana, ce se va vindeca in scurt timp. Pentru ca zona este una extrem de sensibila trebuie sa ai grija atunci cand ii faci baie celui mic. Bontul trebuie acoperit cu un pasament steril, ce trebuie evitat atunci cand cureti pielea bebelusului.

In momentul in care fragmentul de cordon ombilical va cadea, s-ar putea ca pe scutec sa vezi o urma de sange. Nu trebuie sa te ingrijorezi , este absolut normal.

 

7. Pot aparea infenctii

La nastere, dupa taierea ordonului ombilical, medicul sau o asistenta va aplica o solutie antiseptica. Odata ce vei ajunge acasa cu cel mic, va trebui sa cureti zona cu o fasa din bumbac, imbibata in solutie alcoolica, o data sau de doua ori pe zi. Unii medici recomanda sa se astepte uscarea de la sine a cordonului.  Exista situatii in care poate aparea o infectie a fragmentului de cordon. In acel moment, medicul pediatru trebuie anuntat imediat.

 

8. Cum pastrezi cordonul ombilical

Multe mamici obisnuiesc sa pastreze restul de corodon ombilical, prima suvita taiata din par sau primul dinte cazut ca pe niste „suveniruri” magice. Daca doresti sa pastrezi bontul ombilical, asigura-te ca este bine uscat. Il poti pastra ca pe o amintire in cartea bebelusului sau intr-o cutie speciala. In unele tari, femeile insarcinate isi brodeaza un saculet special in care pastreaza bontul. 

Sursa: PregnancyCorner

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!