Sari la conținut

9 tipuri de alimente de care nu ar trebui să te atingi în sarcină

Există alimente care nu sunt recomandate în sarcina. Asta nu înseamnă că dacă le-ai mâncat o dată gata, ai compromis totul, ci doar că este bine să eviţi ceea ce prezintă un risc. Uite care sunt cele 9 tipuri de alimente pe care mai bine nu le consumi:

Pește care are mult mercur

Peştele este considerat în general un aliment sănătos. Şi în sarcină este indicat să îl mănânci. Mai ales fructe de mare. Doar să nu alegi peşte cu o cantitate mare de mercur. Asta înseamnă să nu mănânci macrou, peşte spadă sau rechin. Află mai mult despre consumul de peşte în sarcină de aici.

Lapte şi suc nepasteurizat

Sunt foarte mulţi oameni care beau lapte muls de la vacă. Sunt şi mai mulţi care beau suc proaspăt de fructe. De ce nu poţi face asta şi în sarcină? Pentru că sistemul imunitar este mult mai slab în timpul sarcinii. Şi poţi te poţi infecta cu bacterii periculoase.

Mâncare gata preparată

Suntem foarte tentaţi să o luăm, mai ales când suntem la serviciu şi parcă ne-ar face cu ochiul o salată de beof. 

Contaminarea cu listeria nu este mare numai în cazul lor. Mai sunt de evitat şi mezelurile şi crenvuștii.

Dacă vrei să mănânci mâncare gata preparată atunci cea mai sigură opţiune este să alegi mâncare care este ţinută în conserve.

Carne, peşte şi ouă care nu sunt suficient pregătite

Riscul consumului acestora este de toxoplasmoza. Ai mare grijă pentru că nu este evident întotdeauna. De exemplu maioneza poate să fie făcută cu ou crud. La fel cum sunt şi multe creme de prăjituri. Tot cu ou crud sunt şi multe sosuri, cum ar fi sosul pentru salată Ceasar. Cel mai sigur este, dacă mergi într-un restaurant, să comanzi o salată fără sos.

Fructe şi legume nespălate, germeni

Fructele şi legumele trebuiesc să fie bine spălate. Asta ştii dintotdeauna, dar acum mai bine chiar asculţi sfatul şi nu te întinzi după o boabă de strugure de pe tarabă.

Mare atenţie şi la germeni de cereale, legume. Acum ei sunt la modă şi în general sunt foarte sănătoşi. Doar că nu în timpul sarcinii, întrucât pot să fie purtători de bacterii.

Brânză nepasteurizată

Este vorba despre câteva sortimente de brânză foarte folosite: brânză brie, feta, Camembert, mozarella, gorgonzola. Dacă le cumperi poţi să te uiţi pe pachet să vezi dacă scrie sau nu pasteurizat. Dacă mergi însă la restaurant şi iei o pizză neapărat întreabă ce fel de brânză folosesc. Dacă nu ştiu mai bine îţi cumperi altceva.

Băuturi energizante şi cafea

Băuturile energizante duc la o creştere a presiunii sângelui şi la ritm cardiac anormal. În sarcina nu îţi doreşti aşa ceva.

Cafeaua este acceptată, numai în cantităţi mici şi având grijă să nu consumi şi alte băuturi / alimente care au cafeină, cum este ciocolată.

Bine de evitat: grăsimile trans

Grăsimile trans sunt folosite la scară largă de către producători pentru că mâncarea se păstrează mai bine şi are un aspect mai apetisant. Ele sunt rele în general pentru sănătate, însă în sarcina riscul este mai mare. Unde se găsesc grăsimile trans?

Mâncarea prăjită. Mai ales dacă o cumperi dintr-un fast food, datorită tipului de ulei folosit.

Biscuiţi şi alte produse de patiserie. Trebuie verificată eticheta pentru a vedea dacă nu apar „uleiuri parţial hidrogenate”

Margarina, glazuri etc. La fel, este bine să verificaţi etichetă. 

Sare şi zahăr

Nimeni nu spune să nu îţi iei o prăjitură dacă ai poftă de dulce. Dar ar fi păcat să îţi iei o pâine şi să consumi zahăr ca şi cum ai lua o prăjitură.

Uite o listă de alimente care ar putea să aibă prea mult zahăr: pâine, pizza îngheţată, sosurile pentru salate, cerealele, snaks-urile

Uite o listă de alimente care ar putea să aibă prea multă sare: mâncare congelată, pâine, snacks, mâncarea la conservă.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!