ADHD este acronimul unei suferinte grave a copiilor. Deficit de atentie, hiperactivitate, ADHD apare in copilarie si afecteaza capacitatea copilului de a invata si de a socializa cu ceilalti, cu efecte pe termen lung in ceea ce priveste dezvoltarea sa.
Cercetarile realizate pana acum au aratat ca aceasta afectiune are in mare parte cauze genetice, dar exista si factori independeti de componenta genetica care pot declansa boala. Exista o intreaga literatura legata de ADHD, drept cauza a declansarii acestei boli fiind si factori care, in fapt nu au nimic in comun cu aceata tulburare de comportament.
In timp s-a stabilit ca anumiti factori externi pot declansa boala, sau o pot agrava.
1. Pesticidele si alte chimicale sunt cap de lista. Un studiu realizat in 2010 a aratat ca acei copii care aveau un nivel ridicat de organofosfat in urina (un pesticid foarte mult folosit) aveau si un risc mai mare de ADHD. De asemenea, si femeile in a caror urina s-a gasit un nivel ridicat din acest pesticid aveau un risc mai mare de a face un copil care sa aiba aceasta tulburare. Cercetarile nu au demonstrat daca pesticidul cauzeaza ADHD, insa a putut sa fie probat faptul ca exista o legatura certa intre acest pesticid si tulburarea de comportament. Ca solutie ar fi bine ca parintii sa evite pe cat posibil fructele si legumele tratate cu pesticide. De asemenea, si in cazul ftalatilor (o alta categorie de substante chimice gasite in diverse produse, de la jucarii pana la produse cosmetice), s-a descoperit ca exista o legatura cu declansarea sau agravarea ADHD.
2. Fumatul si consumul de alcool in timpul sarcinii poate duce la ADHD. Copiii care au fost expusi la fum de tigara in stadiul intrauterin au un risc de 2,4 ori mai mare de a avea ADHD. In plus, si alcoolul are astfel de efecte secundare atunci cand femeia il consuma in timp ce este insarcinata.
3. Expunerea la plumb. Plumbul poate fi toxic pentru dezvoltarea creierului si poate afecta comportamentul copiilor expusi la acesta la varste fragede. Riscul de a acumula exces de plumb este foarte mare, mai ales ca urmare a poluarii sau a consumului de peste.
4. Aditivii alimentari. Mai multe cercetari au relevat faptul ca exista o legatura intre hiperactivitate la copiii mici si alimentele care contin anumiti coloranti si conservantul benzoat de sodiu. In aceasta privinta este indicat sa vorbesti si cu un medic pentru a sti ce sa eviti.
Citeste si:
Cat peste poti manca
5. Alimentatia bogata in grasimi si zaharuri rafinate. Desi nu exista cercetari care sa sprijine ideea ca alimentatia joaca un rol semnificativ in aparitia ADHD, potrivit unui studiu australian, anumite alimente si ingrediente pot afecta comportamentul. Mai exact, adolescentii care aveau o dieta bogata in grasimi, zahar (rafinat indeosebi) si sare aveau un risc de doua ori mai mare de a fi diagnosticati cu ADHD. In plus, lipsa unei cantitati necesare de acizi grasi omega-3 ar avea o legatura cu aceasta tulburare, scrie healt.com.