Sari la conținut

Alimentatia corecta in timpul sarcinii

Acum, se considera ca este mult mai importanta calitatea alimentatiei, nu cantitatea de alimente pe care o mancati. O alimentatie corecta contribuie la sanatatea dumneavoastra si furnizeaza elementele nutritive necesare copilului, pentru o buna crestere si dezvoltare intrauterina. E rau daca alimentatia in timpul sarcinii a fost insuficienta, dar nu e deloc bine daca a fost in surplus.

Nu incercati sa slabiti in timpul sarcinii. E normal daca adaosul in greutate pe tot parcursul sarcinii va fi 8-12 kg.

"Poftele"

Pofta pentru anumite alimente (ex. muraturi) este un fenomen obisnuit in sarcina; unele femei au aversiune fata de unele alimente sau bauturi (ex. cafea). Va puteti satisface "poftele" in limite rezonabile si fara a exclude alte alimente. Daca aveti pofta de a minca lucruri care nu sint alimente, cum ar fi pamint sau zid, cereti sfatul medicului.

Analizati-va alimentatia. Daca dieta dumneavoastra zilnica contine cite ceva din fiecare primele patru grupe alimentare enumerate mai jos, inseamna ca aveti o alimentatie sanatoasa.

Grupul 1. Cartofi, piine, orez, fulgi de cereale.

Este grupul de alimente care trebuie sa constituie elementul principal al meselor zilnice ale femeilor gravide. Alimentele din acest grup va satura fara a furniza prea multe calorii, aduc elemente nutritive suplimentare si nu sunt scumpe.
 

  •         ►Aceste alimente va pot oferi zilnic toata energia de care aveti nevoie.
  •         ►Nu ingrasa decit daca sint gatite sau servite cu grasimi.
  •         ►Sint o buna sursa de proteine, vitamine si substante minerale.
  •         ►Piinea integrala si fulgii de cereale contin fibre vegetale, care contribuie la prevenirea constipatiei si a altor tulburari intestinale.
  •         ►Cartofii sint o excelenta sursa de vitamina C (mai ales daca pot fi gatiti in coaja) si ajuta la prevenirea anemiei.

Grupul 2. Legume, zarzavaturi si fructe.

Legumele, zarzavaturile si fructele sint principala sursa de substante minerale si vitamine. Daca aveti posibilitatea, cel mai bine e sa mincati legume si zarzavaturi din gradina proprie.




Pentru evolutia normala a sarcinii si prevenirea unor complicatii, e bine sa mincati zilnic legume si fructe.

Grupul 3. Carne, peste, oua, nuci, fasole.

► Organismul gravidei are nevoie de grasimi in cantitati mici. Excesul de grasimi ce se gasesc, in primul rind, in carnea de vaca, de porc si de oaie sau in diferite produse preparate din aceste feluri de carne si din grasimea lor, cum sint cirnatii, placintele cu carne, hamburgherii etc. poate duce la boli ale arterelor coroniene si obezitate.

► Grasimile ce se gasesc in carnea de peste, pui, curcan, rata, in oua, fasole, seminte de floarea soarelui si in produsele care le contin prezinta mai putine riscuri, dar in cantitati mari toate grasimile pot duce la ingrasare, cu riscurile mentionate.

► Asadar, in loc de carne grasa ori slanina, folositi carne slaba, peste. De asemenea, incercati sa nu puneti grasimi in supe sau ciorbe si evitati prajitul.
 


Ca regula generala :

Cu cit mai putine grasimi folositi in alimente, cu atit e mai bine pentru sanatatea dumneavoastra si a copilului.

Grupul 4. Lapte si produse lactate.

Laptele, brinza, smintina si iaurtul sint surse valoroase de proteine, vitamine si substante minerale, dar, in acelasi timp, au un continut ridicat de grasimi animale. Laptele si produsele lactate pot fi de folos femeilor gravide cu conditia sa fie consumate cu cumpatare. E bine sa folositi lapte degresat si smintina cu un continut scazut de grasime.

Grupul 5. Grasimi, uleiuri si zahar.

Incercati sa reduceti grasimile din mincarea ce o folositi. E preferabil sa preparati mincarea prin fierbere, pe gratar sau in cuptor, fara sa adaugati grasimi sau uleiuri. Incercati sa reduceti toate dulciurile - zaharul nu are nici o valoare nutritiva, ingrasa si provoaca aparitia cariilor dentare.

Asadar, cu cit consumati mai putine grasimi si dulciuri, cu atit e mai bine pentru sanatatea dumneavoastra si a copilului.

Regulile de baza pentru a avea o alimentatie sanatoasa:

  •     ►Alimentati-va corect.
  •     ►Alegeti o dieta variata. Folositi in ratia zilnica alimente variate ce contin substante nutritive si vitamine: brinza, lapte, iaurt (contin calciu, proteine), legume si fructe (contin vitamina C, fibre, acid folic), carne si peste (contin proteine, fier), piine, paste din faina de griu integrala (contin proteine, fibre, acid folic).
  •     ►Beti indeajuns apa si sucuri. Consumul suficient de lichide in timpul sarcinii este esential pentru functionarea normala a rinichilor si evitarea constipatiei.
  •     ►Mincati numai alimente proaspat gatite. Bucatele "statute" ar putea contine bacterii care pot ajunge la copil amenintindu-i viata.
  •     Evitati alimentele conservate. Alimentele conservate, de obicei, au adaos de zahar si sare, iar o mare parte dintre ele contin multa grasime, conservanti, mirodenii si coloranti.
  •     ►Nu consumati alimente cu termenul de valabilitate depasit.
  •     ►Daca reincalziti mincarea, tineti-o pe foc pina da in clocot. Pastrati carnea cruda intr-un compartiment separat al frigiderului.
  •     ►Trebuie sa acordati o atentie speciala igienei in prepararea bucatelor, pentru a evita contaminarea cu bacterii si toxine.
  •     ►Se recomanda evitarea brinzeturilor moi din lapte nepasteurizat. Nu consumati carne sau oua crude sau insuficient prelucrate termic.
  •     ►Spalati foarte bine fructele, legumele si zarzavaturile - pentru a evita riscurile ce le prezinta legumele contaminate cu substante chimice sau pesticide.
  •     ►Evitati pe cit e posibil sarea in mincare - astfel reduceti riscul de hipertensiune.
  •     ►Abuzul de cafea si de alte bauturi ce contin cofeina (ceai, coca-cola), poate sa se rasfringa negativ asupra evolutiei sarcinii: poate provoca hipertensiune arteriala, favoriza anemia si nasterea unui copil cu masa mica.

Daca va alimentati insuficient sau aveti anemie, puteti folosi complexe polivitaminice special adaptate pentru gravide.

Citeste si

Alimente interzise in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Andreea_ilo

    am intrat in a 5- a saptamana de sarcina si sunt foarte ingrijorata deoarece din cauza greturilor nu am pofta de mancare. stiu ca in aceasta perioada alimentatia este foarte importanta. parca nu era de ajuns, mi s-au inflamat si amigdalele si nu pot lua antibiotice sau medicamente. ce sa fac?

  • Maya24

    am 10 sapt de sarcina.intr-o ;una am slabit 12 kg din cauza faptului ca-mi este greata si nu pot manca.Oare acest lucru va afecta cresterea copulasului,la ecograf parea bine.?

  • @Andreea_ilo: buna . am auzit si eu , ca pentru greturi e bine sa bei o jumatate de pahar de bere. Si as mai vrea sa-ti spun ca , pentru amigdalite poti sa iei lamaie cu miere, sau lamaie cu scortisoara pudra.Sanatate.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!