Sarcina vine cu pofte, cu restrictii alimentare, dar si cu mituri legate de acestea. Afla de la nutritionistul Luiza Pirvu ce este cu adevarat de ingrijorat la masa.
Despre posibilele restrictii alimentare din sarcina am aflat mai multe de pe Internet decat de la doctori. Si ajunsesem, la un moment dat in sarcina, la un grad maxim de frustrare pentru ca nu aveam aceleasi pofte clasice ca toate gravidele – ciocolata, capsune iarna si hamburgeri de la McDonald’s la miezul noptii (asa cum auzisem la altele), care pareau absolut lipsite de pericole pentru mine si fat – ci somon si fructe de mare si prosciutto si ficatei. Asa ca mi-am asumat riscul (mai mic, ce-i drept) sa le consum din surse sigure si am rasuflat usurata cand totul s-a terminat cu bine. Dar subiectul mi-a ramas in minte si am hotarat sa clarific lucrurile cu ajutorul nutritionistului Luiza Pirvu, autoarea volumului „Alimentatia omului modern”.
Care sunt alimentele interzise in sarcina, fie pe tot parcursul acesteia, fie doar pentru o perioada de timp?
Mereu – nu doar in timpul sarcinii - trebuie sa acordam o importanta maxima igienei alimentelor, nu doar in materie de spalare sau conditionare, ci si gatirea trebuie sa fie completa pentru produsele din carne sau oua. Este interzis consumul de lactate, oua, produse din carne crude, nepasteurizate sau gatite insuficient din cauza posibilei contaminari bacteriene (Listeria, Salmonella etc.). De asemenea, pe lista FDA (n.r. Food and Drug Administration, agentie a Ministerului Sanatatii din SUA care se ocupa de supravegherea alimentelor, medicamentelor si suplimentelor nutritive) se afla si cateva specii de pesti interzise gravidelor din cauza continutuli de metilmercur (peste spada, rechin, anumite tipuri de macrou).
Ce mituri exista legate de alimentatia gravidelor?
Cafeaua este interzisa. FALS. Poate fi consumata cu moderatie, Serviciul de Sanatate Publica al SUA (n.r. National Health Service) recomanda maxim 200 mg de cafeina pe zi, dar atentioneaza gravidele sa fie atente si la sursele ascunse de cafeina, precum ceaiul sau ciocolata.
Alunele provoaca alergii fatului. FALS. Esti obligata sa te abtii de la alune numai daca tu insasi esti alergica la ele.
Berea creste lactatia. FALS, daca e vorba de bere cu alcool, pentru ca alcoolul scade ejectia laptelui matern.
Apa in exces provoaca edeme. FALS. Retentia de apa este influentata de factori locali, precum cei vasculari, hormonali, sanatatea aparatului renal.
De asemenea, incearca sa limitezi, cel putin in primul trimestru, consumul de organe (rinichi, ficat, inima, pipote etc.) – contin o cantitate ridicata de toxine si stai departe de muraturi, pentru ca sarea pe care o contin favorizeaza retentia de apa, mai ales in ultimul trimestru.
Pe dr. Luiza Pirvu o poti gasi la cabinetul sau din Bucuresti, vezi mai multe detalii aici.