Poate fi un aliment plin de beneficii daca esti suficient de atenta la etichete si alegi un sortiment cu adevarat lipsit de ingredientul periculos.
Poate-ti vine si tie in sarcina pofta de un pahar de bere si iei ceva, la nimereala, de pe raftul etichetat „Fara alcool” (sau face barbatul asta pentru tine). Dar eu te sfatuiesc sa nu procedezi asa, ci sa citesti bine de tot eticheta inainte sa pui berea in cos, dat fiind ca unele sortimente „fara alcool” contin, totusi, o concentratie (foarte mica, ce-i drept, de 0,4-0,5% sau 0,1%) de alcool. Stiu ca sunt femei care consuma alcool in sarcina, dar mai stiu, de asemenea, ca au fost facute studii peste studii care au punctat efectele foarte nocive ale acestui comportament.
In ciuda acestora, totusi, nu se stie nici acum care este cantitatea minima de alcool consumata ce poate afecta negativ fatul. Iar unele surse spun ca, de fapt, o cantitate la fel de mica de alcool (precum cea in berea discutata de fata) se gaseste si in fructe, de exemplu.
In mijlocul acestor dispute eu consider ca cea mai sanatoasa politica in sarcina este, pur si simplu, sa stai departe de alcool, pe stilul „mai bine sa previi decat sa tratezi”. Prin urmare, reiau: ai pofta de o bere fara alcool in sarcina? Citeste bine ingredientele, pentru ca sa se dovedeasca acel zero mare de pe fata etichetei.
Nu doar alcoolul e periculos in berea „fara alcool”
Ai gasit-o? Nu te grabi nici acum spre casa de marcat, ca mai sunt cateva ingrediente in bere care ti-ar putea face rau in general, daramite in sarcina: GMO corn syrup, GMO corn, High Fructose Corn Syrup, Fish Bladder, Monosodium Glutamate (MSG), GMO Sugars, Caramel Coloring, Insect-Based Dyes, BPA (sirop din porumb modificat genetic, porumb modificat genetic, sirop din porumb imbogatit cu fructoza), vezica de peste, glutamat de monosodiu, zahar din organisme modificate genetic, colorant de caramel, coloranti fabricati din insecte, Bisphenol-a – un compus sintetic folosit la fabricarea plasticului, n.r.).
De multe ori, din pacate, acestea nici macar nu apar pe eticheta produsului. Vezi aici cateva liste de sortimente de bere incriminate pentru prezenta unora din aceste ingrediente periculoase in compozitia lor si, respectiv, sortimente considerate sigure pentru consum. Foarte putine din fiecare tabara se gasesc si pe piata romaneasca, dar, cine stie, poate iti plimbi sarcina si prin tari straine, nu?
Sursa foto: popsugar.com
Previne edemele si favorizeaza lactatia
Sa presupunem acum ca ai gasit cea mai „curata” bere fara alcool din magazin. E momentul sa-ti satisfaci pofta pentru ca aceasta bautura poate fi considerata un adevarat aliment prin prisma beneficiilor pe care le aduce organismului uman:
- Are efecte antiinflamatorii si poate reduce infectiile tractului respirator superior, conform unui studiu facut in acest an de un profesor la Universitatea Tehnica din Munchen;
- Are mai putini antioxidanti decat berea normala, dar si un aport caloric mai redus;
- Polifenolii din berea fara alcool pot imbunatati recuperarea celulor musculare cardiace dupa un efort intensiv si prelungit (cum ar fi zilele in care ti se strica liftul si trebuie sa urci pana la etajul opt...)
- Contine magneziu, seleniu, potasiu, vitamine din complexul B;
- Previne formarea edemelor dat fiind ca are proprietati diuretice (nu uita, totusi, sa bei si apa, ca sa nu te deshidratezi);
- Favorizeaza lactatia si creste cu 30% nivelul de antioxidanti din laptele matern.
Totusi, iti recomand sa bei apa cand ti-e sete, iar berea fara alcool s-o lasi pentru poftele ocazionale.
Sursa foto articol: theguardian.com