Viitoarele mamici se intreaba cat de repede isi vor reveni dupa nastere, mai ales daca isi doresc sa aduca pe lume un copil pe cale naturala. Voi fi la fel ca inainte? Atat din punct de vedere al tonusului muscular cat si in plan intim? Sunt doar cateva dintre temerile femeilor. Tocmai de aceea specialistii le recomanda programul de recuperare abdo-perineala. Mai multe detalii am aflat de la Adina Cozma, kinetoterapeut si educator perinatal SAMAS certificat.
- Ce este, mai precis, recuperarea abdo-perineala dupa nastere?
Reeducarea si recuperarea perineala reprezinta un domeniu complex, care urmareste sa amelioreze controlul si calitatea musculaturii planseului pelvin.
Perineul are un rol foarte important pe tot parcursul vietii : la nastere ajuta la ghidarea copilului pentru expulzie, previne aparitia incontinentei urinale si a prolapsului genital, iar in plan intim participa prin contractare la raportul sexual.
- In ce situatii se recomanda acest tip de recuperare?
In etapele specifice de varsta- sarcina, nastere, menopauza, andropauza- perineul poate fi afectat din cauza modificarilor hormonale specifice acestor perioade. Astfel, pot aparea:
- slabirea musculaturii perineale din jurul orificiului urinal manifestata prin mici pierderi necontrolate de urina la ras, stranut, ridicarea unor greutati, urcatul scarilor;
- distrugerea integritatii perineului prin mici rupturi sau epiziotomie la nastere;
- slabirea vaginului care nu se mai contracta.
In cadrul practicii cotidiene, 30-50% dintre populatie - femei in special (chiar si cele tinere) - prezinta dificultati in controlarea si contractarea planseului pelvin.
- La cat timp dupa nastere se poate incepe?
Recuperarea abdo-perineala poate incepe, in general, dupa 6-8 saptamani de la nastere, cand avem unda verde de la medicul ginecolog. Depinde, foarte mult, daca mamica a avut sau nu complicatii, daca a facut exercitii inainte de a ramane gravida.
- Cat de mult conteaza metoda prin care o femeie a nascut: pe cale naturala sau prin cezariana?
Este adevarat ca nasterea naturala solicita mai mult perineul decat nasterea prin cezariana. Dar factorii care duc la “slabirea” perineului sunt aceeasi indiferent de metoda nasterii. Este important de stiut ca daca facem exercitii fizice inainte de a ramane gravida riscurile se diminueaza si , de asemenea, daca facem exercitii dupa nastere putem ajuta perineul sa isi revina la forma initiala sau mai buna.
- Cine sunt persoanele avizate sa ajute cu acest tip de recuperare?
Persoanele avizate sunt kinetoterapeutii, moasele, educatorii perinatali SAMAS sau alte personane care au facut studii specializate in domeniul acesta.
- Mit sau adevar faptul ca dupa unele nasteri naturale, zona vaginala isi pierde "sensibilitatea" afectand astfel viata intima a proaspetei mamici?
Si da, si nu. Aici depinde foarte mult de medicul care a asistat gravida la nastere. Daca a nascut fara complicatii. In general, recuperarea abdo- perineala ajuta la recastigarea formei de dinaintea nasterii si a increderii in propriul corp.
- Cat timp ar trebui urmate aceste sedinte?
Pentru obtinerea unor rezultate satisfacatoare recuperarea abdo-perineala trebuie practicata pe o perioada lunga de timp, de cel putin 3 ori pe saptamana, si inceputa cat mai devreme posibil pentru ca rezultatele sa apara cat mai repede dupa nastere.
- Pentru proaspetele mamici timpul alocat unei sedinte de recuperare poate fi greu de gasit. Exista anumite miscari, exercitii pe care mamicile le pot face acasa?
Da, exista un set de exercitii care se poate practica oriunde si se pot adapta in functie de posibilitati.
- Mit sau adevar faptul ca recuperarea nu ajuta intotdeauna la revenirea la forma initiala de dinainte de nastere?
Revenirea la forma initiala de dinainte de nastere, teoretic, ar trebui sa se intample la 9 luni de la nastere, adica atat cat perioada de graviditate. Dar putem sa facilitam aceasta revenire cu ajutorul unei diete sanatoase si exercitii fizice pentru a intari musculatura care a avut de suferit in timpul prenatal cat si in timpul nasterii. Deci ramane un mit.
- In ce masura recuperarea dupa nastere este influentata de factorul genetic?
Intr-adevar ne nastem cu predispozitii genetice care ne fac un pic mai dificila revenirea dupa nastere. Depinde foarte mult de modul de viata al persoanei respective, daca este o persoana sedentara, recuperarea va fi mai de durata decat al unei persoane care a practicat sport. Depinde si de cat de motivata este persoana respectiva pentru a reveni la forma initiala.
- In ce cazuri recuperarea abdo perineala poate include si interventii chirurgicale?
In general, dupa o interventie chirurgicala este nevoie de recuperare medicala, la fel si perineul are nevoie de tonifiere musculara. Atat timp cat avem avizul medicului pentru a face recuperare abdo-perineala putem sa incepem exercitiile.
Foto: Pixabay.com