Nu vreau sa deschid o discutie despre cat de util este sportul pentru sanatate, si nici despre cate beneficii aduce daca este practicat constant. O sa spun doar ca femeile insarcinate care fac constant miscare au mult mai multe sanse sa aduca pe lume un copil sanatos.
Sportul, miscarea fizica efectuata sub indrumarea unui specialist, de cel putin trei ori pe saptamana mareste semnificativ sansele ca nou-nascutul sa fie sanatos. Femeile trebuie sa faca miscare nu doar in ultimele trei luni de sarcina, ci pe toata perioada acesteia, spun specialistii americani. De asemenea, studiul a aratat ca activitatea fizica moderata in timpul sarcinii poate sa scada nivelul de glucoza la femeile care au diabet gestational.
Obstetricienii care au realizat aceasta cercetare sunt de parere ca exercitiile fizice sunt importante si inaintea sarcinii, dar ele nu afecteaza planificarea acesteia. Femeile care se gandesc sa ramana insarcinate trebuie sa aiba grija de propria sanatate si sa includa activitatea fizica regulata in pregatirea pentru viitoarea sarcina.
Ce exercitii poti practica in sarcina
Inainte de a incepe orice program de exercitii, discuta cu medicul tau. Iata cateva exemple care iti pot fi de ajutor in perioada sarcinii, desi la unele dintre ele va trebui sa renunti in ultimele luni.
Eficient, usor, util ramane mersul pe jos. Este una dintre cele mai comode cai prin care o femeie insarcinata poate face miscare. Mersul pe jos nu presupune niciun risc pentru genunchii si gleznele tale, poate fi efectuat pe toata perioada sarcinii si poate fi transformat intr-un program zilnic.
Inotul. Specialistii sunt de parere ca inotul este cel mai bun si sigur exercitiu pentru viitoarele mamici. Lucreaza muschii (brate si picioare), este sanatos pentru inima si le permite femeilor insarcinate sa se simta usoare, in ciuda greutatii pe care o au.
Exercitiile acvatice. Aceste exercitii fac parte dintre activitatile preferate de majoritatea femeilor insarcinate. Sunt placute, au actiune blanda asupra articulatiilor si amelioreaza picioarele umflate, simptom frecvent intalnit la gravide. In plus sunt relaxante si atenueaza durerile de spate.
Pilates. Aceasta metoda combina exercitiile pentru flexibilitate si forta cu tehnicile de relaxare. Te ajuta sa scapi de stres si te pregateste pentru nastere.
Yoga si exercitiile de stretching, te ajuta sa iti pastrezi tonusul muscular si flexibilitatea.
Exercitii cu greutati. Daca ai efectuat astfel de exercitii inainte de sarcina, nu exista niciun motiv pentru a inceta, cu exceptia sitatiei in care medicul iti spune sa nu le mai faci. Chiar daca nu-ti sunt interzise, trebuie sa eviti greutatile mari si anumite pozitii. Daca ai grija si folosesti o tehnica buna, antrenamentul cu greutati te va ajuta sa-ti tonifici musculatura, scrie abcnews.go.com.
Una peste alta, miscarea fizica si sarcina nu se exclud una pe alta, ba chiar din contra!