In perioada de sarcina metabolismul tau explodeaza. La propriu.
Valoarea intensitatii metabolismului este data de raportul dintre greutate si inaltime. Nu intram in detaliile formulei, dar spunem ca in perioada celor noua luni de sarcina toate regulile si toate formulele sunt date peste cap.
Ritmul de crestere al ratei metabolismului este foarte intens, dar depinde de ritmul in care iei in greutate, de inaltime si de o serie de componente genetice.
Femeile care au un metabolism rapid sau care inainte de sarcina au fost foarte active din punct de vedere fizic ar putea castiga mai putin in greutate si vor putea manca mai mult pe parcursul sarcinii. Cele care au un metabolism mai lent trebuie sa aiba foarte mare atentie in ceea ce priveste alimentatia in timpul sarcinii, pentru ca pot acumula, foarte usor, kilograme in exces.
Indicele de masa corporala (IMC) este raportul intre inaltime si greutate.
Daca IMC este mai mic de 18.5, la inceputul sarcinii poti acumula 2,5 kilograme in primul trimestru si intre 14 si 20 de kilograme pana la finalul sarcinii (adica, in medie aproximativ un kilogram pe saptamana, ca valoare maxima).
In cazul in care IMC este intre 18,5 si 25 (ceea ce inseamna ca ai o greutate normala, in momentul de inceput a sarcinii), scopul este de a nu depasi trei kilograme in timpul primului trimestru si 16 - 18 kilograme suplimentare la finele sarcinii.
Daca ai ramas insarcinata si ai o valoare a IMC intre 26 si 29, nu-ti poti permite mai mult de un kilogram in primele trei luni de sarcina si intre sapte si 12 kilograme in plus la finele sarcinii, scrie what to expect.
Din pacate de foarte putine ori femeile reusesc sa se incadreze in aceste limite. Dupa nastere o parte din kilograme dispar, dar excesul acumulat este mereu o mare problema si revenirea la greutatea de la inceputul sarcinii dificila.
Articole relationate
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Sfaturi pentru îngrijirea nou-născutului în sezonul rece: cum să evităm contactul cu germenii
Pe măsură ce temperaturile scad, părinții trebuie să acorde o atenție specială protecției nou-născuților împotriva germenilor și a virozelor sezoniere....
Ești gravidă și dormi mai puțin de 7 ore pe noapte? Cum poate fi afectat copilul
Cercetările chinezilor au identificat o posibilă corelaţie între lipsa odihnei în timpul sarcinii şi posibilitatea ca nou-născutul să sufere de întârzieri în...
Comentarii facebook
Comentarii
Interesant articolul
Trimite un comentariu