In cursul celor noua luni de sarcina, volumul de lichide al organismului feminin creste cu pana la 7-8 litri. In consecinta, este mai mult decat necesar sa bei pentru doi. Pe langa fapul ca in perioada gestationala organismul acumuleaza lichide (pentru dezvoltarea fatului si pentru formarea lichidului amniotic), femeia insarcinata are nevoie de o foarte buna hidratare a propriilor tesuturi.
Nu in ultimul rand metabolismul se intensifica, ceea ce face ca procesele de termoreglare (cu atat mai mult in perioada calda a anului), sa consume mai multe lichide. Toate acestea fac ca necesarul hidric al femeii insarcinate sa creasca inca de la inceputul sarcinii, dar si treptat, pe parcursul evolutiei acesteia.
Cum bei apa? Cel mai bine este sa bei din cand in cand, mai precis la fiecare 15-20 de minute cate doua, trei inghitituri de apa. Tine la indemana un pahar, poarta o sticulta cu apa cu tine. Datorita evolutiei sarcinii nu poti bea cantitati mari dintr-o data. Asa ca solutia este sa bei putin si des.
Cateva sfaturi. Este bine sa bei un pahar de apa in fiecare ora. In zilele reci un litru si jumatate de apa (dar vorbim doar de apa, nu si de supa, lapte sau apa din fructe), este suficient. Cand este cald, dar si pe masura ce sarcina evolueaza, trebuie sa ajungi la doi litri si jumatate de apa. Hidratarea este fundamentala, mai ales in sarcina, asa ca bea apa chiar daca nu-ti este sete. Cand iti este sete, inseamna ca esti deja deshidratata.
Ce apa alegi? Alegerea celei mai bune ape, sta in puterea ta! Tot ceea ce trebuie sa faci este sa citesti etichetele si sa alegi apa minerala imbuteliata care are cel mai mic continut de nitrati, adica apa cea mai pura. In felul acesta te protejezi pe tine si iti protejezi cu adevarat viitotul copil.
Din pacate, in Romania legea este extrem de permisiva si nu ne protejeaza. Nici adultii, dar nici bebelusii nu sunt protejati. Legea permite un maxim admis de 50mg/l continut de nitrati in apele minerale imbuteliate, in timp ce medicii pediatri din intreaga lume considera valoarea mult prea ridicata, prezentand un risc major in special pentru sugari si copii mici. Acestia sustin ca o apa care poate fi utilizata pentru prepararea hranei sugarilor trebuie sa aiba maximum 10 mg/l nitrati.
O apa curata si pura, fara nitrati este esentiala. Acesta este motivul pentru care noi sustinem legea apei. Afla mai multe de aici.
Legea apei incepe sa capete contur. In prezent peste 65.000 de oameni sustin introducerea unor reglementari stricte legate de calitatea apelor imbuteliate. Semneaza si tu petitia pentru legea apei.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu