Se recomanda ca in prima ora de viata bebelusul sa fie pus direct pe abdomenul mamei, astfel incat sa se realizeze contactul piele pe piele. Si toate provedurile medicale care au loc in acest interval sa fie facute din aceasta pozitie.
In urma observarilor medicale, se poate vorbi de 9 stadii prin care trece nou-nascutul in aceasta perioada
1. Plansul
Are loc imediat dupa nastere, odata ce plamanii bebelusului se obisnuiesc cu respiratia. Mai multe despre asta puteti citi in articolul: De ce plang bebelusii la nastere.
2. Relaxarea
Acest stadiu intervine de obicei imediat ce plansul a incetat. Bebelusul este tinut pe abdomenul mamei si acoperit cu o paturica. Membrele sunt intinse, nu mai exista miscari ale gurii.
3. Trezirea
Stadiul de relaxare nu dureaza mult, cam aproximativ 3 minute. Apoi umerii bebelusului incep sa se incordeze, capul se poate misca, ochii se deschid.
4. Stadiul activ
Cam la 8 minute dupa nastere bebelusul incepe sa devina activ. Se poate observa reflexul suptului din miscarile gurii.
5. Stadiul de odihna
Bebelusul are nevoie, dupa activitate, de odihna. Perioadele de odihna se repeta de mai multe ori, alternativ cu cele de activitate, in prima ora de la nastere.
6. Stadiul de tarare.
Desi nu iti vine sa crezi, dupa 35 de minute bebelusul incepe sa caute sanul si sa se tarasca efectiv catre el.
7. Stadiul de familiarizare
Bebelusul incepe sa se familiarizeze cu noul sau teritoriu - sanii mamei. Poate dura pana la 20 de minute, in care incearca sa atinga sfarcurile cu buzele, sa atinga si sa maseze sanul.
8. Suptul
Cam dupa o ora bebelusul incepe sa suga. Asta inseamna ca el ia sfarcul in gura singur si incepe sa faca miscarile gurii specifice suptului.
9. Somnul
In general, cam dupa o ora jumatate, doua ore bebelusul adoarme. Poti profita de acest moment ca sa te odihnesti si tu, asta daca nu doresti sa stai treaza si sa trimiti mesaje cu miraculoasa prima ora de viata a bebelusului.