Sari la conținut

Consiliere in alaptare

Ce faci daca ai probleme cu alaptarea? Avem o veste buna: exista si la noi consilieri in alaptare la care poti apela, fie printr-o convorbire telefonica, daca vrei un sfat urgent, fie printr-o sedinta. Am stat de vorba cu Dr. Ilinca Tudose-Tranulis - medic rezident pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, anul IV, si consultant in alaptare acreditat international (IBCLC) despre alaptare si problemele care pot sa apara.

 

Care sunt greselile care se pot face in primele zile ale alaptarii si ce repercursiuni au acestea?

O prima greseala este separarea bebelusului de mama. Copilul ar trebui sa fie lasat pe pieptul mamei, in contact piele pe piele, ceea ce va favoriza "tararea" nou-nascutului prin puteri proprii spre san, atasarea la san si primul supt. Suptul in prima ora dupa nastere este esential in desfasurarea in conditii optime a alaptarii.

Daca spitalul nu permite acest lucru, mama ar trebui sa ceara sa i se aduca copilul, sau sa mearga la el cat mai repede. Cu cat se intarzie mai mult intalnirea celor doi, instalarea lactatiei va avea de suferit, si creste riscul unei alte greseli majore, oferirea de lapte praf cu biberonul sugarului. Deoarece exista riscul deshidratarii copilului, sau pentru ca acesta plange, simtindu-se in nesiguranta fara mama, asistentele de neo-natologie ii vor oferi sugarului lapte praf. Daca acesta chiar este necesar, pentru ca mama nu poate ajunge la copil, laptele praf ar trebui oferit cu seringa, in cantitate foarte mica, stomacul copilului avand la nastere 3-7 ml.

Din momentul in care mama se poate ocupa de copil, cei doi ar trebui sa ramana impreuna zi si noapte, pentru ca sugarul sa fie alaptat la cerere. O pozitionare gresita la san, fara ajutorul unei persoane cu experienta, poate duce la aparitia ragadelor si la imposibilitatea bebelusului de a scoate lapte, acesta adormind la san, sau din contra, plangand foarte tare.

Daca totusi sugarul reuseste sa suga, si inghite multumit la san, putem gresi limitandu-i durata sutului. Alaptare la cerere inseamna ca sugarul va hotari cand si cat vrea sa suga, regulile care indica un anumit numar de minute la san sau un anumit interval intre mese sunt aberante.

Folosirea excesiva a mameloanelor de silicon, oferirea de supliment de lapte praf sugarului pentru a dormi mai bine, toate acestea sunt greseli extrem de frecvente in practica spitalelor si mamelor din Romania, ceea ce pericliteaza desfasurarea alaptarii in urmatoarele saptamani si luni, conducand in final la o rata extrem de scazuta a alaptarii exclusive la noi in tara.      


Ce se intampla in cadrul unei consultatii despre alaptare?

In cadrul unei consultatii de alaptare, consultantul in alaptare va afla date importante despre sarcina si nastere, despre nou-nascut,  va evalua starea de sanatate a copilului si sanii mamei, va observa mama si copilul in timpul alaptarii, va urmari pozitionarea la san, va evalua eficienta suptului, va asculta mama vorbind despre dificultatile pe care le intampina.

Dupa o amanuntita observatie, consultantul va oferi sfaturi prin care suptul poate fi imbunatatit, acestea putand merge de la o simpla pozitionare mai corecta, pana la a-i recomanda mulsul laptelui, tratamente, dispozitive ce pot veni in sprijinul alaptarii, sau consulturi la alti specialisti, in functie de situatie.

Consultantul in alaptare asculta mama, ii raspunde la toate intrebarile legate de alaptare, o incurajeaza, ii ofera sprijin fizic si moral pentru ca alaptarea sa se desfasoare fara probleme.
 
 

Ce poti face daca ai o urgenta?

In caz de urgente poti suna la orice ora din zi si din nopate la numarul de telefon 07ALAPTARE, numar cu tarif normal, iar un consultant in alaptare iti va oferi sfaturi sau va programa o intalnire. De asemenea, exista grupul de sprijin pentru alaptare pe facebook, numit "Clinica de alaptare", unde intotdeauna raspund cu rapiditate mame cu experienta practica si vaste cunostinte despre alaptare.   


Ce trebuie facut in cazul in care bebelusul refuza alaptarea?

Exista mai multe motive pentru care bebelusul poate refuza alaptarea.

Primul ar fi in primele zile dupa nastere, in maternitate, dupa ce primeste lapte praf, pe motiv ca este satul. Astfel nu va stimula secretia lactata a mamei. Apoi poate refuza alaptarea deoarece, tot in urma folosirii biberonului, sugarul nu se ataseaza corect la san si nu suge corect, fiind obisnuit cu tetina. Nereusind sa extraga lapte, va adormi, fiind categorisit incorect drept "lenes", cand de fapt el prefera sa isi conserve energia, nu sa munceasca degeaba. In aceste situatii trebuie ajutata mama sa pozitioneze corect sugarul la san, urmarit sa inghita lapte, si intrerupta complet oferirea laptelui praf.

Angorjarea sanilor in primele zile dupa nastere, adica intarirea sanilor odata cu "venirea laptelui" poate duce la imposibilitatea nou-nascutului de a prinde sanul. Mama va trebui sa dezangorjeze sanii prin caldura, masaj si muls, apoi il va ajuta sa prinda corect sanul.

Bebelusul mai poate refuza alaptarea din cauza unui flux insuficient sau unui flux prea mare de lapte. In cazul fluxului insuficient, trebuie pozitionat copilul corect la san si ajutat, prin compresii ale sanului si prin mutarea frecventa de la un san la altul, sa extraga mai mult lapte. In cazul unui flux crescut, exista o pozitie speciala ce incetineste fluxul de lapte, si astfel sugarul poate suge linistit.

Bebelusul mai poate refuza sanul in situatia unui mamelon ombilicat sau din cauza unui disconfort fizic, care poate fi dat de reflux gastro-esofagian, dureri abdominale sau alte afectiuni. Pentru fiecare in parte exista o pozitie anume, o recomandare speciala in privinta perioadei de supt, sau diverse alte metode ce pot ameliora disconfortul copilului.

Exista multe alte motive mai putin frecvente pentru care sugarul refuza sa suga, cum ar fi o experienta neplacuta legata de supt (sugarul s-a speriat sau a avut o durere intensa in timpul unei mese anterioare), o problema de sanatate, o schimbare in starea mamei (de la schimbarea parfumului, pana la revenirea menstruatiei) sau o situatie in care nu poate fi identificata cauza, numita "greva suptului". In toate aceste situatii, un consultant in alaptare va cere mamei detalii despre problema, va evalua suptul, si va incerca diverse metode de a ajuta sugarul sa suga.  


Ce trebuie facut in cazul in care cantitatea de lapte scade?

Atat timp cat copilul sanatos este alaptat la cerere, organismul mamei va produce cantitatea nesesara de lapte pentru o dezvoltare armonioasa fizica si psihica.

Daca mama se mulge, sau daca ofera supliment de lapte praf sugarului, daca incearca sa il alapteze dupa un anumit program sau limiteaza durata suptului, sau daca sunt folosite suzete, biberoane, mameloane de silicon, secretia lactata nu va fi stimulata indeajuns. Astfel, cantitatea de lapte va scadea iar copilul va fi nemultumit si nu va creste in greutate conform ritmului de pana atunci.

Asadar, alaptarea la cerere a unui copil sanatos este conditia necesara si suficienta pentru o alaptare indelungata. Secretia de lapte functioneaza pe baza cererii si ofertei, deci chiar in cazul unei scaderi a secretiei, aceasta poate fi crescuta prin golirea mai frecventa a sanilor, prin supt mai des sau chiar muls.

Un consultant in alaptare va sfatui mama, o va incuraja si o va sustine in zilele urmatoare, pana la revenirea secretiei lactate la nivelul anterior.
 

Numiti 3 dintre cele mai proaste sfaturi care se dau mamelor cu privire la alaptare.

1. Da-i niste lapte praf!
2. Nu-l mai tine atat la san!
3. Renunta, nu poti alapta!
 

Ce fel de instrumente pot veni in ajutorul mamelor care alapteaza si in ce fel anume?

Instrumentul de baza este incredera in organismul propriu si in copil, increderea ca alaptarea a functionat perfect milioane de ani si ca nu exista motive sa nu functioneze si in continuare. Un alt instrument important este informarea. Alaptarea este un act natural ce nu trebuie invatat, dar din pacate interventiile aspupra mamei si copilului la nastere, in maternitate si sfaturile gresite impiedica desfasurarea naturala a actului alaptarii si o ingreuneaza. De aceea, participarea la un curs despre alaptare, citirea unor carti sau a unor site-uri despre alaptare, au devenit esentiale pentru reusita hranirii naturale a bebelusilor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!