Felicitări! Ai confirmarea faptului că eşti însărcinată. Pun pariu că prima întrebare care îţi trece prin minte este "când nasc?". Iată cum poţi calcula singura care este momentul naşterii.
Medicii accepta două metode de calcul. Prima este numărul săptămânilor de amenoree (amenoreea reprezintă lipsa menstruaţiei), iar numărătoarea începe din prima zi a ultimei menstruaţii. A doua metodă este în săptămâni de sarcină reală. Numărătoarea se face începând cu cea de a treia săptămână de amenoree, o dată cu fecundaţiei. Se număra toate săptămânile de amenoree şi se scad două săptămâni. Săptămânile de sarcină astfel calculate corespund vârstei reale a fătului.
Amândouă metodele sunt corecte. Prima metodă este însă mai sigură, pentru că orice femeie poate spune cu exactitate ziua ultimei menstruaţii. Pentru această primă metodă a fost adoptată ca şi convenţie internaţională pe tema calculului săptămânilor de sarcină.
►Citește și Când poți afla sexul copilului?
Statisticile au demonstrat că durata sarcinii este variabilă şi că depinde mai mulţi factori, printre care există şi componente genetice. În medie sarcina durează:
• 280 de zile numărate din prima zi a ultimei menstruaţii
• 266 de zile numerate din momentul fecundării
Cele 280 de zile corespund la aproximativ 40 de săptămâni de amenoree, iar 266 de zile reprezintă aproximativ 9 luni calendaristice, adică 38 de săptămâni.
Cum calculezi singură dată când vei naşte:
Identifică dată primei zile a ultimei menstruaţii. Exemplu: 10 ianuarie. La numărul lunilor adăugă nouă, dacă este vorba despre ianuarie, februarte şi martie şi scade trei, pentru toate lunile din aprilie încolo.
Exemplu:
10 ianuarie. 1 (numărul lunii) +9= 10 (octombrie)
10 mai. 5 (numărul lunii) - 3= 2 (februarie).
La numărul zilei (zece conform exemplului nostru), adăugă şapte. 10+7=17
Dacă eşti însărcinată, iar ultima mentruatie a fost în 10 ianuarie, copilul tău se va naşte în 17 octombrie. Dacă ultima menstruaţie a fost în 10 mai, copilul se naşte în 17 februarie.
Data aceasta este exactă doar dacă ştii cu certitudine prima zi a ultimei menstruaţii, iar formula de calcul este corectă pentru femeile care au un ciclu menstrual foarte regulat, scrie babyzone.com.
Oricum, rata de variaţie a datei exacte a naşterii este cu maxim două săptămâni în minus sau în plus faţă de acest calcul. În cazul naşterii prin cezariană, naşterea va fi programată de medic înainte cu aproximativ o săptămână faţă de data calculată.
Statisticile arată că 25% dintre femei nasc în 38-39 de săptămâni, iar 30% nu nasc decât în săptămâna 42 sau 43 de sarcină. Rezultă că doar jumătate dintre femei nasc "în termen", aproape sau exact la data stabilită.