Despre depresia postnatala se vorbeste mult, dar despre depresia din timpul sarcinii mult prea putin, desi este un fenomen mult mai des intalnit decat pare la prima vedere. Sarcina este o experienta cu totul speciala pentru o femeie. Organismul trece prin modificari majore, atat fizice, cat si psihice, intr-un interval de timp foarte scurt. In aceste conditii depresia nu este o intamplare, iar socul modificarilor si al perspectivei de a avea un copil le poate bulversa pe unele dintre femei.
1. Cere raspunsuri si exprima-ti nedumeririle. Depresia din timpul sarcinii este provocata de modificarile hormonale care vin pe un fond predispus la o astfel de stare. Depresia apare mai ales in cazul femeilor nepregatite pentru o sarcina, sau pentru sarcinile surpriza, neprogramate. Solutia este sa pui intrebari si sa primesti raspunsuri lamuritoare. O cale buna este sa te asiguri ca totul merge bine. E un sentiment mobilizant si incurajator.
2. Vorbeste cu copilul tau. Cand te simti deprimata si cu moralul la pamant, stabileste o cale de comunicare cu bebelusul din burtica. Bate-te usor pe burta si incarca-te cu energie din miscarile lui. Spune-i ca-l iubesti si incearca sa privesti lucrurile simplu si firesc. De cand lumea si pamantul femeile fac copii si se descurca!
3. Vorbeste cu partenerul tau si cu prietenele tale. Stai cu partenerul tau si lasa-te laudata pentru ca ai reusit sa faci cel mai important lucru din lumea asta: un copil! Lasa-te sustinuta moral de prieteni si de familie. Nimic nu este atat de rau pe cat pare la prima vedere.
4. Asculta muzica buna si priveste filme tonice. Filmele arata uneori imaginea ideala a lumii, dar exista un sambure de adevar in toate. Tine cont de faptul ca o femeie insarcinata este privita mereu cu simpatie, ingaduinta, intelegere si ca, instinctiv, provoaca reactii pozitive in jurul ei.
5. Cere ajutor medical. Nu-ti ascunde tristetea. Daca nu o mai poti controla cere ajutor medical. Nu lua niciodata medicamente din proprie initiativa. Depresia in timpul sarcinii nu este doar suferinta ta, se poate transmite fatului si medicul este cel care te poate ajuta. Nu-ti fie rusine de starea ta. Nimic din ceea ce se intampla cu tine in timpul sarcinii nu trebuie ascuns medicului tau.
Afla mai multe despre depresia din timpul sarcinii aici
Articole relationate
Bebelușii născuți în luna noiembrie. Totul despre micuții născuți în luna lui Brumar
Bebelușii născuți în noiembrie sunt deosebiți din mai multe puncte de vedere, atât prin caracterul lor distinctiv, cât și prin trăsături speciale de sănătate...
O femeie a murit în urma unui avort, după ce legislația strictă i-a împiedicat accesul la o intervenție medicală de urgență
Tragedie în Texas: O femeie a murit în urma unui avort complicat, după ce legislația strictă i-a împiedicat accesul la o intervenție medicală de urgență....
Ce trebuie să știe un copil să facă în casă, până la împlinirea vârstei de 6 ani
Înainte de a ajunge la școală, copiii trec printr-o etapă esențială de formare a obiceiurilor și abilităților care le vor modela viața de zi cu zi. Deși la prima...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu