Nu-i chiar atat de usor pe cat crezi sa nimeresti o masura care sa-i vina o perioada de timp multumitoare.
Dintre toate cumparaturile pe care le-am avut de facut pentru copil inainte de nastere, alegerea primelor haine a fost cea mai dificila. Credeam ca totul se rezuma la culoare, dar la fata locului am fost profund debusolata de numeroasele detalii pe care ar fi trebuit sa le iau in calcul; detalii pe care si vanzatoarea si soacra mea mi le tot bagau in discutie, de ajunsesera sa vorbeasca intre ele, eu fiind deja pe dinafara. Stiam ca o sa am baiat, dar nu voiam sa spun nimanui, asa ca ma hotarasem sa cumpar numai haine in nuante neutre (si fara niciun fel de imprimeuri), care s-ar fi potrivit ambelor sexe: alb, crem, bej, galbui. Odata gasite, ma asteptam ca totul sa mearga mult mai usor de la acel punct incolo. Insa m-am lovit de urmatoarele probleme:
Cat de mari sa fie hainele?
La magazinele dedicate copiilor e destul de simplu, pentru ca au o sectiune speciala pentru nou-nascut, asa ca alegi de-acolo. Asta in cazul in care:
-
copilul este nascut la termen - adica nu e prematur, ceea ce presupune niste dimensiuni speciale;
- copilul are o greutate normala – adica medicul obstetrician nu te-a avertizat ca vei naste un bebe atat de mare, incat riscul de operatie cezariana este destul de ridicat (vorbim aici de nou-nascuti peste patru kilograme, ca sa-ti faci o idee).
In unele magazine cu departamente extinse pentru copii exista si sectiunea de prematuri, cu hainute de dimensiuni foarte reduse. Daca bebe va avea peste greutatea normala (conform ceea ce-ti estimeaza medicul in functie de ecografii), ar fi bine sa cumperi haine cu o masura peste cea de nou-nascut.
Masurile sunt ori in centimetri, ori in luni. De exemplu, pentru un nou-nascut normal, vei cumpara masura 0-3 luni (desi va creste atat de repede, incat pe la doua luni o sa-i schimbi hainele aproape sigur). Daca gasesti in centimetri, majoritatea magazinelor pleaca de 50 cm pentru nou-nascut.
N-ai de unde sa stii cat de lung va fi copilul, astfel incat greutatea estimata la nastere este parametrul dupa care te vei ghida. Este posibil ca un copil peste medie sa poata incapea, ca lungime, in hainele de nou-nascut, dar sa-l stranga peste tot; si invers: sa-i fie foarte largi, dar foarte scurte pentru el. De aceea ar fi indicat sa cumperi o masura peste „nou-nascut” daca astepti un copil peste medie.
Sursa foto: rentlessenthusiasm.wordpress.com
Ce haine ar fi de cumparat?
Multe mi-au luat ochii cand am iesit la cumparaturi de haine pentru viitorul meu bebelus, putine am folosit. Bine, a fost si-un caz special de vara caniculara, iar soacra-mea insista sa tot iau chestii cu maneci si craci lungi, pe care, in cele din urma, prea putin le-am folosit. Daca-ar fi sa ies din nou la cumparaturi pentru un nou-nascut, as alege astfel:
-
Hainute adecvate sezonului; pediatrul mi-a spus una buna: cum se imbraca mama, sa imbrace si copilul. Da, stiu despre problemele de termoreglare ale nou-nascutilor, dar asta nu inseamna sa-l sufoci. Poti oricand sa pui un pled peste el daca ti se pare imbracat prea subtire. Si supra-incalzire ii face foarte mult rau, sa stii.
-
Hainute de interior multe: body-uri, salopete, pantaloni de casa/trening, bluze de casa, caciulite, sosete etc.; haine pentru exterior putine, si asta pentru ca vei scoate copilul la plimbare abia la vreo saptamana de la nastere, iar daca il scoti in carut, e mai lesne sa-l infofolesti bine in pleduri decat in costumase caraghioase; plus ca, la intoarcere, il poti scoate usor din carut si aduce la temperatura camerei daca a adormit si nu vrei sa-l deranjezi. Iar daca folosesti de la nastere un sistem de purtare, hainele speciale pentru exterior n-or sa faca decat sa-l incomodeze.
- Hainute in numar rezonabil: pe de-o parte, nou-nascutii cresc foarte repede (conform masuratorilor personalului medical, al meu a avut 51 cm la nastere si 56 cm la controlul de o saptamana – diferenta mi s-a parut exagerata, poate n-or fi masurat bine la nastere, totusi, ca la o saptamana am vazut centimetrul cu ochii mei), astfel incat vor depasi imediat primul rand de haine. Pe de alta parte, nou-nascutii au o mare problema cu tinutul mancarii in stomac, asa ca tinutele sale se vor deteriora intr-un ritm galopant din cauza vomitatului. In concluzie: cumpara multe bavete si piese pentru partea de sus a corpului.
Si mai am cateva sfaturi pentru cumparaturile de haine de nou-nascut:
Nu le rupe eticheta tuturor – e posibil ca unele nici macar sa nu-i vina din start, asa ca le poti returna pe baza bonului fiscal, evident (ai la dispozitie 30 de zile calendaristice, in general, sau o anumita perioada de timp mentionata in politica magazinului de unde ai facut achizitia). Evident, pentru asta, spalatul si calcatul lor ies din calcul.
Investeste in materiale naturale – pielea nou-nascutilor este atat de sensibila, iar disconforturile lor dupa nastere sunt atat de numeroase, incat nu le mai doresti si o dermatita atopica, nu? Nu numai ca exista hainute de nou-nascuti din materiale 100% naturale, dar exista si hainute din materiale organice.
Investeste in optiuni speciale pentru confort – de exemplu, exista marci la care hainutele de nou-nascuti au cusaturile pe dinafara, ca sa nu-i jeneze pe cei mici.
Pune confortul copilului pe primul loc, apoi foloseste-ti simtul practic. Si o sa-ti iasa ca n-ai nevoie de accesorii haioase, precum tenisi, palarii, fundite, pantofiori lacuiti etc.
Investeste in lenjerie: cearsafuri pentru patul unde va dormi bebe (fie care are patut, fie ca doarme cu voi), paturici si prosoape pentru el, prosopele pentru pus pe umar la regurgitare.
Sursa foto articol: babycentre.co.uk