Daca tocmai ai inceput sa alaptezi sau o vei face in viitorul apropiat, atunci acest articol iti va fi util pentru a fi sigura ca procedezi in mod corect.
1. Esti atenta la semnele pe care le da bebelusul ca ii este foame. Preferabil este sa le sesizezi cat mai curand, inainte sa se enerveze. Detalii aici.
2. Aranjezi locul in care vei alapta. Informatii despre alegerea locului potrivit gasesti aici. Este posibil sa ai nevoie de ceva sub picioare, astfel incat pozitia sa fie mai confortabila. Si sa ai langa tine ceva de baut - un pahar cu apa, cu lapte. Cand alaptezi hidratarea este foarte importanta. Alaptarea poate dura mai mult (media este de 30 de minute), asa ca iti poti pune la indemana si lucruri care te fac sa te destinzi - o revista, o telecomanda. Ar fi pacat sa il deranjezi pe bebe in timpul mesei fiindca iti doresti ceva anume.
3. Daca ti-ai uns sanii cu vreo crema, este bine sa te speli cu apa calduta inainte de a-i da bebelui sa suga
4. Il iei pe bebe in brate si il pui in pozitia de alaptat. Tipuri de pozitii de alaptat gasesti aici. Informatii despre cum trebuie sa suga bebelusul astfel incat totul sa fie in regula gasesti aici.
5. Incepi cu sanul cu care si-a terminat bebele masa data trecuta. In acest fel te asiguri ca ambii sani vor fi goliti. Dupa ce simti ca se goleste il pui la celalalt. Bebelusul te anunta singur cand nu mai este lapte la un san, pentru ca inceteaza sa mai suga si in acelasi timp da semne ca ii este foame.
6. Cand da semne ca s-a saturat, il ajuti pe bebe sa dea aerul inghitit afara. Daca copiul scoate mamelornul din gura, inchide ochii sau isi trage capul de langa sanul mamei este un bun semn ca s-a saturat. Asaza-l cu capul pe umar si bate-l usor pe spate. Poate dura cateva minute. Este posibil ca dupa aceasta pauza bebele sa simta inca nevoia sa suga. Nu este nicio problema, il pui iar la san pana se satura.
7. Folosesti pompa de san pentru a-i goli complet daca, din diverse motive ai nevoie de asta (vrei sa ai mai mult lapte, sanii sunt durerosi fiindca sunt prea plini, vrei sa depozitezi laptele pentru o masa ulterioara la care nu esti prezenta).
8. Te speli cu apa calduta, schimbi tampoanele pentru sani daca este nevoie, te dai cu crema daca au aparut cumva crapaturi (desi se spune ca cel mai bun remediu este sa-i lasi liberi, in contact cu aerul).
Gata, acum puteti sa va jucati, daca nu cumva, intre timp, bebele nu a adormit.