Sari la conținut

Cum va fi viata unui copil cu sindrom Down

Oamenii care au sindrom Down au anumite caracteristici fizice, cum ar fi chipul plat si privirea piezisa. De multe ori au probleme de sanatate cum ar fi defectele cardiace si au deseori probleme de invatare si adaptare.

Dar, in ciuda provocarilor, copiii cu sindromul Down pot merge la scolile obisnuite, isi fac prieteni, se bucura de viata si au un loc de munca atunci cand sunt mai mari. Acordarea de ajutor special devreme - atunci cand sunt sugari si copii mici - poate fi cheia pentru o viata sanatoasa si independenta.

Cromozomii sunt cauza

Pentru a intelege de ce apare sindromul Down, trebuie sa stii un amanunt important despre cromozomi.  Majoritatea oamenilor au 23 de perechi de cromozomi, pentru un total de 46. Dar un copil cu sindromul Down are un cromozom suplimentar (47 in loc de 46) sau un cromozom care are un rol suplimentar. Acest material genetic suplimentar cauzeaza probleme cu modul in care corpurile lor se dezvolta.

Problemele de sanatate sunt comune

Aproximativ jumatate din copiii cu sindromul Down se nasc cu defecte cardiace, ceea ce inseamna ca inimile lor se dezvolta in mod diferit si nu functioneaza asa cum ar trebui. De obicei, aceste probleme pot fi corectate prin interventie chirurgicala. Unii copii pot avea probleme intestinale care necesita, de asemenea, interventii chirurgicale.

Copiii cu sindrom Down au mai multe sanse sa contacteze infectii care afecteaza plamanii si respiratia. Ei pot avea probleme cu ochii sau urechile sau probleme de digestie cum ar fi constipatia. Unii pot dezvolta leucemie. Fiecare persoana cu sindrom Down este diferita si poate avea una, mai multe sau toate aceste probleme.

Copiii cu sindrom Down au tendinta de a creste si a se dezvolta mai lent decat o fac alti copii. Ei pot incep sa mearga sau sa vorbeasca mai tarziu decat alti copii.

Cine are sindrom Down?

Aproximativ 1 la 800 de copii nascuti are sindromul Down, indiferent de rasa sau nationalitatea parintilor. Sindromul Down este cauzat de o anomalie cromozomiala despre care nu se stie inca de ce si la cine apare. Oricine poate avea un copil cu sindrom Down. Cu cat mama este mai in varsta cu atat riscul este mai mare.

Vremuri noi

La un moment dat, cei mai multi copii cu sindrom Down nu treceau de varsta copilariei. Multi contactau infectii si se imbolnaveau grav. Altii mureau din cauza problemelor de inima sau alte probleme pe care le aveau de la nastere. Astazi, cele mai multe dintre aceste probleme de sanatate pot fi tratate si cei mai multi copii care au sindrom Down vor creste pana la varsta adulta.

Medicamentele pot ajuta la tratarea infectiilor si chirurgia poate corecta problemele cu inima, intestinale si alte probleme. In cazul in care persoana are leucemie, tratamentele medicale moderne au rate foarte bune de succes.

Cum este viata pentru copiii cu sindromul Down?

Multi copii cu sindrom Down merg la scoli obisnuite si pot participa la cursuri regulate. Unii au nevoie de cursuri speciale pentru a-i ajuta in zonele in care au mai multe probleme de invatare. Parintii pun la punct impreuna cu profesorii un plan prin care copilul are cele mai bune sanse de invatare. Copiiilor cu sindrom Down le place sa se joace de asemenea. Ei fac sport si participa la activitati, cum ar fi orele de muzica sau cursurile de dans.

Copiii cu sindrom Down pot arata diferit, dar ei vor sa fie tratati in acelasi mod in care toti copiii vor sa fie tratati - cu respect, corectitudine, si prietenie.

Am ales pentru voi un filmulet montat special pentru a-i oferi un raspuns unei viitoare mame care a aflat ca bebelusul din pantecele ei are sindromul Down. Urmariti-l, este impresionant. 

 

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!