Sari la conținut

De cat acid folic ai nevoie?

Despre acidul folic inainte de sarcina si in primele trei luni ale sarcinii s-a scris un raft de biblioteca si tot nu s-au spus toate cele care trebuie spuse. Ne limitam a vorbi despre cat acid folic ai nevoie si analizam scurt si la obiect problema.

Fiecare femeie care are in plan o sarcina trebuie sa primeasca 400 micrograme de acid folic pe zi. Dupa conceptie doza trebuie crescuta la cel putin 600 micrograme, dar poate sa ajunga si pana la 1000 micrograme.
 
Este dovedit ca un aport crescut si mai ales constant de acid folic inainte de sarcina si in primele trei luni de sarcina cand are loc procesul de embriogeneza scade cu pana la 70% riscul unor anomalii congenitale grave.

Acidul folic previne autismul
 
Acidul folic este vitamina din grupul B, implicata direct in dezvoltarea celulara si regenerare, iar concentratia acesteia este esentiala in primele saptamani de sarcina. Vitamina B sustine formarea corecta a creierului si maduvei spinarii, iar fara acid folic creste riscul de avort spontansi riscul afectiunilor congenitale de tub neural.
 
Defecte de tub neural se poat manifesta prin spina bifida si anencefalie, poate duce la paralizie a picioarelor, precum si probleme de control al vezicii urinare si intestinale. 

Este important de stiut ca acidul folic este o vitamina solubila in apa, astfel organismul va derna fara probleme cantitatile excedentare, ceea ce face ca riscul de supradiozare  sa fie minim. Deficitul de vitamine din grupul B si implicit de acid folic este caracteristic vegetarienilor.


 
Surse excelente de acid folic sunt cerealele integrale, lintea, fasola, nautul, carnea de pui si ficatul de vita. Cantitati importante de acid folic contin si fulgi de ovaz, sparanghelul, spanacul, salata verde, broccoli, porumbul, varza de Bruxelles, sucul de portocale si avocado.

De ce este acidul folic fundamental

Avand in vedere ca circa 50% dintre sarcini nu sunt planificate si ca nu este neobisnuit ca o sarcina sa nu fie identificata din prima luna este deosebit de important pentru orice femeie de varstă fertila sa ia suplimente de acid folic in mod regulat in conditiile in care acesta nu are efecte negative secundare si are oricum beneficii pentru sanatate.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!