Sarcina nu trebuie sa fie o perioada de sedentarism. Este esential pentru sananatea ta si a viitorului tau copil sa faci miscare in timpul sarcinii. Vremea cand sarcina era considerata o boala si tratata ca atare a trecut, din fericire. In cursul sarcinii nu exista nici un motiv temeinic pentru care sa nu faci miscare. Evident, mai putin in cazul situatiilor in care medicul iti cere repaus la pat si evitarea oricaror activitati fizice pentru a proteja sarcina. Trebuie adaugat ca situatiile in care miscarea si activitatea fizica este contraindicata in cursul sarcinii sunt situatii rare, statistic doar sub 7% din sarcini impunand eliminarea oricaror activitati fizice din rutina zilnica.
In timpul sarcinii odihna are rolul si locul ei, dar la fel de bine este necesar sa faci miscare. Si una si alta din recomandari sunt prioritare. Iata de ce este important sa faci miscare in cursul sarcinii:
►Femeile care raman active in cursul sarcinii isi pastreaza greutatea in limite normale mult mai usor.
►Nasterea si travaliul femeilor care fac constant miscare sunt mai usoare si mai rapide.
►Riscul de a face diabet este injumatatit in cazul femeilor care fac miscare in cursul sarcinii.
►Miscarea imbunatateste starea de spirit. Femeile care fac miscare depsesc usor pasele depresive de dupa nastere, asta in cazul rar in care totusi acestea apar.
►Simptome neplacute din timpul sarcinii: oboseala, dureri de spate, constipatie sunt mai usor tinute sub control daca femeia face cel putin 30 de minute de miscare pe zi.
►Miscarea iti imbunatateste somnul, previne complicatii grave ale sarcinii (preeclampsie) si cresterea tensiunii arteriale.
Doua masuri de siguranta esentiale
Femeile gravide au un volum de sange mai mare si sunt mai sensibile la caldura astfel incat este foarte important sa-ti pastrezi ritmul cardiac in limita a 140 de batai pe minut, atunci cand faci miscare si sa-ti asiguri un bun confort termic.
Citeste si:
10 motive pentru care miscarea e utila
Cat mai multa miscare, ca sa ai un bebe sanatos!
Sportul in timpul sarcinii, creste IQ-ul copilului