Sarcina este o perioada de bucurie, dar cu toate acestea nu toate femeile se bucura de... bucuria sarcinii. Multa vreme specialistii au crezut ca hormonii care sustin sarcina sunt cea mai buna protectie impotriva depresiei. Realitatea a dovedit ca sarcina poate fi insotita de o stare puternica de depresie, ganduri negre, griji si stari emotionale puternice.
Se pare ca tocmai furtunile hormonale sunt cele care pot deregla mecanismele chimice fine din creier si pot inlocui bucuria sarcinii cu o lunga si apasatoare tristete. Depresia din timpul sarcinii este destul de greu de identificat, variatiile starilor emotionale fiind caracteristice femeilor insarcinate. Mai mult, femeile nu-si recunosc angoasele si tristetile interioare.
Depresia din timpul sarcinii este periculoasa atat pentru mama cat si pentru copil. Poate declansa nasterea prematura si se poate continua cu o lunga si apasatoare depresie post-natala. Exista o serie de factori care favorizeaza depresia din timpul sarcinii.
Iata cateva:
- rude apropiate care au sferit de depresie cronica;
- dificultati in relatia cu partenerul de viata;
- tratamente de fertilitate;
- sarcini anterioare pierdute;
- probleme cu sarcina;
- evenimente stresante;
- perspectiva de a creste un copil
Care sunt semnele si simptome care anunta depresia din timpul sarcinii:
- obseala accentuata, inclusiv in cursul celui de al doilea trimestru, considerat cel de "aur", in care femeile se simt in plina forma;
- tristete fara motiv;
- plans excesiv, brusc, fara motiv;
- dificultati de concentrare;
- insomnie sau somnolenta;
- iritabilitate accentuata;
- libido scazut;
- lipsa apetitului si a oricaror pofte
- sentimente de ura indreptate impotriva propriei persoane;
- sentimente puternice de nesiguranta;
- atacuri de anxietate, panica presarate cu respiratii neregulate, cresterea pulsului, - transpiratii abundente, iritabilitate;
- variatii bruste de dispozitie de la euforie la tristete, de la un minut la altul.
Simptomele de depresie isi pun amprenta in evolutia vietii tale personale, pot afecta relatia de cuplu. In ceea ce priveste fatul, in cazul in care afectiunea este lasata nediagnosticata si nu se iau masurile necesare tratarii ei, depresia poate afecta sanatatea fatului. Fatul simte si preia toate simptomele tale, iar o stare apatica, letargica si depresiva nu poate duce decat la o dezvoltare emotionala precara a viitorului bebelus.
In plus, majoritatea femeilor depresive se neglijeaza atunci cand trec prin depresii. Nu mai mananca suficient, nu mai dorm, uita sa mai faca analize si teste si nu se ingrijesc de sarcina cum ar trebui. Sanatatea fatului poate avea de suferit daca nu are de unde sa-si procure substantele nutrive necesare dezvoltarii sau daca organismul mamei nu ii asigura cea mai buna si sanatoasa "gazduire".
Cum se trateaza depresia din timpul sarcinii
Depresia este delansata si intretinuta de o serie de factori biochimici, deci nu este cazul sa te acuzi pentru starea prin care treci. Sa treci printr-o depresie nu este o rusine si nici ceva care trebuie tinut ascuns. Recunoastrea faptului ca ai o problema este primul pas si cel mai important.
Citeste si:
Leacuri impotriva oboselii
Este esential sa margi la medic, dar nu face gresala de a lua medicament dupa ureche, fara a avea acordul medicului, deoarece iti poti pune in pericol sarcina.
Incearca sa iei totul usor, putina indiferenta nu strica. Nu te mai consuma inutil, nu-ti mai face griji.
Vorbeste! marturiseste-ti ingrijorarile, spaimele, gandurile negre. Stai de vorba cu sotul tau, cu prietena ta.
Fa miscare si profita de fiecare moment frumos al zilei in care s ate poti misca in aer liber. Bunica avea o vorba: "in sila si cu multa placere!". Dovedeste atentie si grija fata de ceea ce mananci, chiar daca nu au chef si chiar daca nu-ti este foame.
De cele mai multe ori, femeile care au avut depresie in timpul sarcinii dezvolta depresia postpartum. Daca esti sub supravegherea unui medic, acesta stie care sunt riscurile suplimentare si o sa actioneze in consecinta. Psihoterapia, alimentatia si increderea in fortele tale sunt secretele care te ajuta sa depasesti aceasta suferinta, scrie babycenter.com.