Apa este esentiala in timpul sarcinii. Volumul de lichide din corpul femeii insarcinate creste foarte mult, inca din primele saptamani ale sarcinii, iar aceasta trebuie este sustinut printr-un aport suplimentar de lichide.
Daca la aceasta necesar adaugam si perioade cu temperaturi caniculare, riscul deshidratarii este foarte mare si trebuie luat in calcul de orice femeie insarcinata, indiferent de stadiul sarcinii.
O femeie gravida trebuie sa bea in mod obligatoriu cel putin 10-12 pahare de apa pe zi. Deshidratarea in timpul sarcinii se poate dovedi a fi o problema cu riscuri mari pentru evolutia normala a sarcinii. Asta cu atat mai mult cu cat de la un anumit moment dat in colo senzatia de sete nu se mai manifesta, desi procesul de deshidratare s-a instalat si continua sa produca efecte.
Chiar si la temperaturi normale ale mediului, hidratarea in timpul sarcinii este vitala.
Putine femei stiu ca in timpul sarcinii, organismul feminin retine mult mai greu lichide, din diferite motive. Volumul uterului, accelerarea metabolismului si dezechilibrele hormonale, specifice, fac ca pierderile de lichide sa fie mari.
Iata care sunt efectele si simptomele deshidratarii.
Senzatia unui nas uscat, gura uscata si accentuarea senzatiei de greata sunt efecte secundare ale deshidratarii. Constipatia cronica si infectiile urinare sunt un cauzele unui aport insuficient de lichide.
Deshidratarea in timpul sarcinii poate sa duca la o lipsa de lichid aminiotic, si poate produce nasterea prematura sau poate afecta ireversibil fatul.
Un aport insuficient de apa poate sa duca la cresterea temperaturii corporale, fapt resimtit si de fat. Dar asta nu este tot. Depasirea temperaturii normale poate duce la anomalii neurologice fatului. Mama poate avea disfunctionalitati renale si un dezechilibru, prin cresterea concentratiei de minerale din organismul matern.
Nu manca pentru doi! Bea pentru doi!
In cazurile mai grave deshidratarea reduce volumul de sange in organismul mamei ceea ce produce consecinte grave atat pentru mama cat si pentru copil.
Toate aceste riscuri, dar si altele, pot fi evitate foarte simplu, daca mama isi asigura necesarul hidric zilnic.
Combate retentia de apa cu... apa
Evita alimentele care contin prea mult zahar sau cafeina, deoarece acestea stimuleaza deshidratarea. Ca regula generala trebuie spus ca aportul de lichide al femeii insarcinate trebuie sa depaseasca, zilnic, pragul a doi litri de lichide care inseamna: apa, supa, sucuri de fructe. Apa este adusa si de fructele si legumele din dieta zilnica.
Sursa: boldsky.com