Sarcina este insotita in mod normal de o senzatie de disconfort, care poate sa fie acut sau moderat, de la caz la caz. Mai jos iti prezint care sunt cele mai probabile cauze de disconfort in functie de saptamana sarcinii in care esti.
Saptamana 4 de sarcina
In aceasta saptamana cel mai probabil vei observa ca nu ai menstruatie. Este momentul in care poti face teste sa vezi daca esti insarcinata sau nu. Daca esti insarcinata, atunci se considera ca bebele are deja 4 saptamani, pentru ca sarcina se calculeaza de la ultima menstruatie, chit ca bebelusul nu a aparut chiar atunci. Disconfort fizic nu ai, dar psihic vestea este o furtuna de ganduri, sperante si temeri.
Saptamana 5 de sarcina
Incepe distractia - pot sa apara stari de greata si sa te simti mai obosita decat de obicei. Probabil ca pui asta pe seama emotiilor, dar adevarul este ca apar schimbari anatomice importante - apare un organ cu totul nou, placenta. Si bebelusul, cat este de mic, doar la stadiul de embrion, incepe sa isi dezvolte creierul, inima si oasele. Este momentul sa cauti un doctor care iti va urmari sarcina.
Saptamana 6 de sarcina
Pentru tine nu este mare schimbare, primele 10 saptamani sunt insa cruciale pentru bebe. Asa ca, uita de tigari, alcool sau activitati epuizante. Si ia acid folic.
Saptamana 7 de sarcina
Incepi sa te ingrasi si bebelusul creste rapid. Este posibil insa si sa slabesti, daca ai stari de greata puternice. Nu este anormal, doar ai grija la dieta.
Saptamana 8 de sarcina
Uterul a devenit dublu fata de cat era. Este posibil sa apara crampe, ceea ce este normal. Daca sunt insotite insa de sangerari trebuie sa vorbesti cu doctorul tau.
Saptamana 9 de sarcina
Burtica a inceput sa creasca, talia sa se estompeze, insa e putin probabil ca cei din jur sa observe ceva. Este posibil sa ai clipe de proasta dispozitie, cam ca in timpul menstruatiei. Insa bebele e din ce in ce mai vesel si incepe sa se miste. Daca iti faci o ecografie il vei putea vedea facand tumbe, chit ca inca nu o sa simti asta.
Saptamana 10 de sarcina
Pentru bebe s-a incheiat cea mai dificila perioada. Daca pana acum nu apar probleme genetice, cel mai probabil nu vor exista nici in viitor. Incep in urmatoarele saptamani testele care ii verifica starea de sanatate. Se reduce si posibilitatea de avort spontan, care este modalitatea prin care natura opreste o sarcina care nu ar fi avut sanse sa duca la un bebe sanatos.
Saptamana 11 de sarcina
Poti auzi bataile de inima ale bebelusului atunci cand mergi la un control. El continua sa fie foarte activ.
Saptamana 12 de sarcina
Poti incepe sa rasufli usurata, primul trimestru aproape s-a incheiat si te poti gandi cum sa-i anunti pe cei din jur. Bebelusul este in mare masura deja format, insa nu se poate stii inca sigur daca va fi fata sau baiat. Incepi sa iti recapeti energia. Nici greturile nu te mai deranjeaza atat de tare.
Saptamana 13 de sarcina
Uterul a crescut si incepe sa se extinda spre abdomen, ceea ce face ca sarcina sa devina mai vizibila. Bebele este cam de marimea unei piersici.
Saptamana 14 de sarcina
Este posibil sa ai constipatie, din cauza hormonilor de sarcina. O dieta cu multe fructe te poate ajuta. De asemenea si efectuarea unor exercitii usoare. Bebelusul incepe sa raspunda la ceea ce ti se intampla tie!
Saptamana 15 de sarcina
Incep testele de sange, pentru a verifica existenta problemelor genetice, in special sindromul Down. Este posibil sa se programeze si o amniocenteza, daca triplu test are rezultate care arata ca ar putea exista indoieli.
Saptamana 16 de sarcina
Ar trebui sa incepi sa il simti pe bebe cum se misca. Dar daca esti la prima sarcina probabil ca nu iti vei da seama foarte usor despre ce anume este vorba.
Saptamana 17 de sarcina
Incepe sa iti creasca apetitul si este posibil sa mananci din ce in ce mai mult. Sarcina devine vizibila. Este posibil sa ai ameteli la schimbari bruste de pozitie, asa ca sunt recomandate miscarile mai incete. Si bebelusul incepe sa se ingrase, dezvoltand un strat de grasime.
Saptamana 18 de sarcina
Poti afla sexul bebelusului, dar si data probabila a nasterii! Bebelusul casca, se intinde, isi duce mainile la ochi, vede lumina. Si chiar este posibil sa simta daca mananci un aliment sau altul.
Saptamana 19 de sarcina
Pe la mijlocul sarcinii incepi sa ai dureri musculare, dureri de spate, care sunt normale si care e posibil sa devina din ce in ce mai pronuntate. Si inima incepe sa aiba dificultati, pentru ca are de lucrat acum si pentru tine si pentru bebe. Nu o suprasolicita.
Saptamana 20 de sarcina
Ai ajuns la mijlocul sarcinii si tot felul de trucuri te pot ajuta. Ai grija la postura corpului si atunci cand dormi, dar si cand stai in picioare pentru a reduce durerile de spate. Bebelusul te poate auzi si incepe sa iti recunoasca vocea.
Saptamana 21 de sarcina
Esti inca in trimestrul doi, cel in care te simti cel mai bine. Si bebele a inceput sa incetineasca ritmul de crestere, acum dezvoltandu-se mai ales organele interne.
Saptamana 22 de sarcina
Pot aparea crampe la nivelul picioarelor. Incearca sa le tratezi prin alimentatie, consumand multe banane si alte alimente bogate in calciu. Si prin exercitii speciale pentru aceasta zona. Distreaza-te jucandu-te cu bebelusul, el este foarte alert acum.
Saptamana 23 de sarcina
Incepe sa te manance din ce in ce mai tare pielea de pe stomac, pe masura ce se intinde. Uleiul de masline sau cremele speciale pentru sarcina pot fi de ajutor. Bebelusul arata ca un nou nascut, doar ca foarte mic.
Saptamana 24 de sarcina
In perioada urmatoare este posibil sa faci un test care verifica existenta diabetului gestational.
Saptamana 25 de sarcina
Castigi mult in greutate in aceasta perioada. Tatal poate si el sa il simta si sa il auda pe bebe daca isi lipeste urechea de abdomen.
Saptamana 26 de sarcina
Uterul a crescut atat de mult incat a ajuns pana la coaste. Este posibil ca asta sa iti dea dureri in partea de sus a abdomenului. De acum incepi sa respiri din ce in ce mai greu. Bebele are perioade de somn bine delimitate. Si ii place muzica. La fel si vocea ta.
Saptamana 27 de sarcina
Centrul de echilibru ti s-a schimbat, ceea ce te face neindemanatica. Ai grija la accidente! Bebelusul isi suge degetul o mare parte din timp, pregatindu-se pentru alaptare. Poate chiar si sa planga!
Saptamana 28 de sarcina
Picioarele pot incepe sa se umfle. Si sa simti contractii, de obicei un fals travaliu. Chiar daca se naste insa prematur, bebelusul are sanse mari de supravietuire. Este momentul sa incepi sa te informezi mai serios, atat in privinta nasterii, dar si a ingrijirii nou nascutilor.
Saptamana 29 de sarcina
Bebelusul este mare si se simte din ce in ce mai inghesuit in uter. De sarit nu mai are unde, insa il vei simti cum se intinde si cum loveste. Trebuie sa fii atenta la semnale precum ameteala, vedere intetosata, dureri de cap, tensiune si sa suni doctorul daca apar, existand un risc de preeclampsie.
Saptamana 30 de sarcina
Este posibil sa simti disconfort in zona pelvisului. Daca ai in vedere o sarcina naturala exercitiile pentru aceasta zona sunt de mare ajutor.
Saptamana 31 de sarcina
Sunt rare cazurile, insa exista, in care apa sa se rupa acum, cu cateva saptamani inainte de nastere. Doctorul trebuie anuntat imediat, crescand riscul de infectie.
Saptamana 32 de sarcina
Este posibil ca sanii sa inceapa sa produca colostru. Se inmultesc si vizitele la doctor si incepe o noua serie de teste. Bebelusul incepe sa isi deschida ochii.
Saptamana 33 de sarcina
Este putin probabil sa iti mai doresti sa faci sex, intrucat te simti din ce in ce mai inconfortabil. Nici bebele nu prea mai are loc sa se miste, asa ca il vei mai simti doar de cateva ori pe zi.
Saptamana 34 de sarcina
Bebele se aseaza in pozitia de nastere, in cazul fericit cu capul in jos si cu fata spre coloana ta. Cu exceptia plamanilor, el este dezvoltat complet. Este posibil ca burta sa ti se lase si sa simti o presiune pe pelvis.
Saptamana 35 de sarcina
Probabil ca nu mai dormi asa de bine, de la dureri de spate si arsuri gastrice. Partea buna este ca bebele se poate naste oricand, fiind complet dezvoltat. Este momentul sa iti faci bagajul pentru spital. Si sa cumperi tot ce ai nevoie pentru bebe.
Saptamana 36 de sarcina
Esti pe ultima suta de metri, cel mai indicat este sa nu mai mergi la serviciu, ci sa te concentrezi pe ultimele pregatiri in casa pentru primirea bebelusului. Vorbeste cu persoanele care te pot ajuta in primele saptamani dupa nastere.
Saptamana 37 de sarcina
Ar trebui sa nu mai iei in greutate. Si pofta de mancare se va diminua considerabil. Deja simti ca nu mai ai rabdare si ai vrea sa scapi odata. Bebele mai acumuleaza insa grasime, ceea ce il ajuta sa isi regleze temperatura.
Saptamana 38 de sarcina
Nu prea mai ai mare lucru de facut, doar sa astepti. Nasterea se poate intampla oricand, 95% dintre bebelusi nascandu-se cam cu 2 saptamani mai devreme sau mai tarziu decat data calculata a nasterii.
Saptamana 39 de sarcina
Este posibil sa treci prin mai multe perioade de travaliu fals. Acesta se simte numai in partea de jos a abodomenului, nu pe tot abdomenul si nici nu creste in intensitate.
Saptamana 40 de sarcina
Bebelusii se nasc cand se simt pregatiti, asa ca daca mai intarzie nu te ingrijora. Odihneste-te, s-ar putea sa mai dureze, chiar si doua saptamani. Stai in legatura cu doctorul tau.
Cand nasterea a inceput, ai o noua calatorie, cea mai intensa dintre toate. Iar despre ea, clipa cu clipa, poti citi aici.