Cand credeai ca nimic nu iti poate umbri fericirea la aflarea vestii ca esti insarcinata, iata ca incepi sa experimentezi dureri de cap care nu iti mai dau pace.
Durerile de cap si migrenele sunt foarte des intalnite in randul femeilor insarcinate. Multe femei care au dureri de cap in mod uzual inainte de a fi insarcinate, vor vedea ca in timpul sarcinii numarul si intensitatea acestora se vor mari. Altele, surpriza, vor vedea ca durerile de cap vor disparea dupa conceptie.
Majoritatea femeilor care au dureri de cap vor suferi mai mult in timpul primului trimestru, iar in trimestrele doi si trei vor vedea ca simptomele scad in frecventa si intensitate. Este important sa stii ce cauzeaza sau declanseaza durerile de cap si ce poti face pentru a le ameliora sau preveni.
Ce cauzeaza durerile de cap in sarcina?
Principala cauza a durerilor de cap in sarcina este cresterea nivelului de hormoni. Estrogenul poate declansa dureri de cap si chiar migrene, deoarece nivelul de estrogen este foarte mare in sarcina, in special in prima parte a sarcinii. Alte motive pot fi:
- Stresul
- Lipsa somnului
- Dezhidratarea
- Congestia sinusurilor (cu complicatia de sinuzita)
- Alergiile
- Foamea
- Abstinenta de la cofeina
Renuntarea la cafea, in special daca femeia insarcinata a fost o bautoare inraita, poate fi cu adevarat dura. Durerile de cap vor fi intense, insa vestea buna este ca organismul se va adapta destul de repede la noua situatie, iar durerile vor fi din ce in ce mai putin severe pe masura ce devii mai putin dependenta de cofeina.
Citeste si despre celelalte dureri din timpul sarcinii.
Cum sa ameliorezi durerile de cap
Cel mai important lucru este sa ii spui medicului despre toate simptomele pe care le experimentezi in sarcina, in special despre dureri de cap si migrene. Doctorul iti poate prescrie analgezice si iti va spune ce poti face sa le ameliorezi. Nu lua de capul tau medicamente chiar daca ti se pare ca sunt inofensive. Clasica asipirina de exemplu se poate transforma intr-un medicament periculos in timpul sarcinii.
Un alt lucru la care femeile insarcinate apeleaza des sunt exercitiile, cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora stresul.
Masajele sunt si ele potrivite pentru relaxarea muschilor si inducerea unei stari de bine.
Unele remedii naturale cum ar fi ceaiul de musetel te pot ajuta sa te relaxezi, in special la orele serii inainte de culcare. Un somn bun si diferitele procedee de relaxare vor contribui la reducerea durerilor de cap, a stresului si a oboselii. Daca o durere de cap sau o migrena vine pe neasteptate, incearca sa iti pui o carpa incalzita peste ochi si tample. Daca este o durere de cap cauzata de tensiune, pune-ti ceva rece in spatele gatului. Asta va reduce tensiunea. Din nou, comunicarea cu medicul este cheia starii tale de bine, deoarece el este cel care va stii in orice moment ce este de facut pentru ca tu sa ai o sarcina linistita si sanatoasa.