Sari la conținut

Efectele groaznice ale consumului de junk-food in sarcina

Nu zice nimeni sa nu mananci un hamburger, un cartof prajit sau o gogoasa la pofta. Dar consumul acestor alimente pe termen lung in sarcina dauneaza rau copilului pe care-l porti.

 

Dar nu stiu cine n-a poftit in sarcina, macar asa, de moft, sa simta ca-i face barbatul pe plac cat e gravida si se duce in miez de noapte – sau de zi extrem de torida – sa stea la coada pentru shaorma cu de toate. Pana si cele din semintia lui Carmen Bruma cred ca au „pacatuit”, macar o data, cu un cartof prajit uns cu putina maioneza. Si-un langos umplut generos cu ciocolata. Si n-a murit nimeni, si nu s-a imbolnavit nimeni, si nu s-a ingrasat nimeni (mai mult decat i-a recomandat obstetricianul). Dar „pacatuitul” foarte rar in sarcina a fost cheia acestei situatii cu final fericit. Altfel, ce am aflat despre legatura dintre consumul sustinut de junk-food in sarcina si sanatatea fatului, a viitorului copil si adult m-a socat. Kilogramele in plus ale viitoarei mamici sunt cea mai mica dintre tragedii.

 

Fatul va avea probleme de dezvoltare

Cateva cercetari facute pe sobolani la Universitatea Nene din Northampton, Marea Britanie au scos la iveala faptul ca o dieta saraca in proteine urmata de femeia gravida afecteaza dezvoltarea rinichilor fatului pe care il poarta. Acesta se va naste cu rinichii subdezvoltati si se va confrunta la maturitate cu probleme renale si hipertensiune. Te consolezi cu faptul ca portiile tale de junk-food contin multa carne – in consecinta, si multe proteine? Gandeste-te inca o data cat, de fapt, inseamna proteine si cat inseamna grasimi din ceea ce mananci.

 

Copilul va avea o tendinta spre obezitate si dependenta

Sa stii ca tendinta de ingrasare nu este doar transmisa genetic, poate fi create si prin astfel de comportamente precum consumul intensiv de junk-food in sarcina. Un studiu facut anul trecut in Australia a tras concluzia ca bebelusii ale caror mame au urmat un astfel de regim alimentar defectuos in sarcina sunt mai putin sensibili la opioide (cele produse de organism in cazurile de stres pentru a atenua senzatiile dureroase sau cele administrate din afara cu scop terapeutic) si au tendinta de a ingurgita mai multe grasimi si zaharuri (decat in mod normal) pentru a atinge acel sentiment de bine dat de mancare. Prin urmare, gravidele care mananca dezechilibrat isi transforma copiii in dependenti de junk-food si, implicit, in victime ale obezitatii.

 

Sursa foto: blog.productosecologicossinintermediarios.es

 

Adolescentul si adultul au mari sanse sa-ti imite dieta din sarcina

Studii facute pe sobolani au aratat ca puii nascuti din femele care au consumat alimente bogate in grasimi si zaharuri in perioada de gestatie au o preferinta puternica pentru acest tip de alimente. Mai mult, daca vei continua cu acest regim alimentar si dupa nastere, tendinta de imitare pe care o manifesta copilul va dubla aceasta tendinta „innascuta” probata prin studiile mentionate. Prin urmare, dupa anii copilariei in care poti controla mai tot ce baga cel mic in gura vor urma ani de adolescenta si maturitate in care alegerile nutritionale ale urmasului tau vor fi puternic influentate de cele doua aspecte expuse: dieta din timpul sarcinii tale si de dupa nastere.

 

Copilul poate dezvolta probleme de comportament

In afara de faptul a obezitatea infantila este asociata, de obicei, cu risc crescut de depresie, capacitate scazuta de invatare si deficit de atentie, un studiu facut la Universitatea de Sanatate si Stiinte din Oregon a scos la iveala faptul ca maimutele hranite cu alimente bogate in grasimi pe timpul sarcinii au dat nastere unor pui cu grad inalt de nervozitate. Un alt studiu facut de o echipa de cercetatori australieni si norvegieni pe mai mult de 23 000 de mame, care au fost rugate sa-si povesteasca obiceiurile alimentare din sarcina si de dupa nastere; acestea au mai completat niste chestionare in trei momente diferite:  la varsta de 18 luni, trei ani si, respectiv, cinci ani ai copilului. Cercetatorii au analizat apoi legatura dintre dieta mamei si copilului si problemele de comportament ale acestuia din urma, ajungand la concluzia ca femeile care au mancat nesanatos in sarcina (au consumat sucuri, cereale rafinate, mancaruri sarate etc.) au copii cu grave probleme de comportament, cu o fire agresiva si crize dese.

 

In afara de aceste repercusiuni asupra fatului/copilului tau, exista riscuri cu care tu insati si sarcina ta va confruntati din cauza kilogramelor foarte multe luate in plus pe fondul consumului intensiv de junk-food: hipertensiune, diabet gestiational, pierderea sarcinii, nastere prematura sau nasterea unui fat mort.

 

Sursa foto articol: drgullo.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!