Intotdeauna placenta este examinata dupa nasterea bebelusulu. Pe de o parte medicul vrea sa se asigure ca intreaga placenta este scoasa dupa ce ai nascut, iar pe de alta parte poate spune multe despre sarcina: cat de sanatoasa esti sau care este varsta gestationala a sarcinii.
Medicul sau moasa se vor uita dupa parti lipsa, la forma si consistenta placentei. Se vor uita la cum cordonul se insereaza in placenta si daca exista sau nu calcifieri. Se pot face de asemenea teste pe testutul placentar pentru identificarea unor boli sau infectii. Daca esti interesata de ce a vazut medicul in placenta ta, pune-i intrebari dupa nastere.
Placenta se va elimina vaginal cam la 30 de minute dupa copil in cazul nasterii vaginale. Acest lucru este cunoscut ca al treilea stadiu al travaliului. La o nastere prin cezariana, placenta va fi indepartata de medic inainte de a incepe suturarea uterului.
Aceasta fotografie arata placenta intreaga, inclusiv sacul amniotic. Vezi ca sacul amniotic este aproape intact cu exceptia gaurii prin care s-a nascut bebelusul. Poti vedea faptul ca nu este prea mult loc in sacul amniotic si acolo a trait un bebelus de 3 kg si jumatate!
Partea de placenta care a fost prinsa de mucoasa uterina a mamei arata noduroasa si poti vedea lobii placentei. Medicul sau moasa vor identifica partea aceasta a placentei sa se asigure ca placenta este completa si ca nu au ramas parti din placenta in uter. Se vor uita si dupa calcifieri ale placentei care sunt un semn de imbatranire.
Partea placentei de care a fost prins cordonul ombilical, partea bebelusului, este neteda in comparatie cu cea atasata de mama. Medicul sau moasa se vor asigura ca cordonul ombilical este atasat in centrul placentei si nu pe o parte sau in membrane.
De asemenea, se vor uita la cordonul ombilical. Un lucru dupa care se vor uita vor fi numarul de vase de sange pe care cordonul ombilical le are in el. Un cordon ombilical trebuie sa aiba trei artere si o vena.
Desi unele mame nu vor avea curiozitatea sa se uite la placenta, altele isi doresc sa vada unde a crescut bebelusul lor in burtica. Placenta este un organ unic, singurul organ disponibil care creste vreodata in organismul uman. Este un organ uimitor care a gazduit si hranit bebelusul in timpul sarcinii.
Sursa foto: © Robin Elise Weiss