In majoritatea cazurilor, expertii nu stiu care este motivul producerii in exces de lichid amniotic. In 60 din cazuri nu exista o cauza concreta, bebelusul este perfect sanatos iar situatia se stabilizeaza de la sine. Mai mult ca sigur ca din cand in cand va mai trebui sa faci anumite teste pentru a monitoriza starea bebelusului si chiar s-ar putea sa trebuiasca sa stai la pat pentru a reduce riscul ruperii membranelor si a declansarii nasterii inainte de termen.
Iata cateva alte posibile cauze:
Diabetul. Daca ai diabet si acesta iti face probleme, e posibil sa determine si o crestere a cantitatii de lichid amiotic. De aceea ti se va face un test de glicemie pentru a determina daca adevarata cauza este diabetul. Asemenea cazuri nu sunt grave de obicei si se rezolva relativ usor tinanad boala sub control.
Un fat mare sau sarcina multipla. Daca porti in pantece un bebelus prea mare sau mai multi bebelusi, cantitatea de lichid amniotic poate fi mai mare decat de obicei. Polihidraminoza este caraceristica sindromului de transfuzie de la un geaman la celalt, cand geamanul donator poate suferi din cauza cantitatii prea mici de lichid amniotic, iar celalalt va produce o cantitate prea mare de lichid.
Anomalii fetale. In cazuri rare, fatul ar putea avea o problema medicala ce il poate impiedica sa inghita lichidul amniotic, dar rinichii vor produce mai multa urina, trasformand lichidul pe care deja l-a inghitit. Astfel de probleme includ: stenoza de pilor, buza de iepure, palat fisurat, sau un blocaj al tractului intestinal, afectiuni neurologice. Daca doctorul iti pune diagnosticul de polihidraminoza va examina in detaliu fatul, pentru a determina orice posibila malformatie.
Ce poti face intr-o asemenea situatie?
In 50% din cazuri problema se va rezolva de la sine. Daca, totusi, cantitatea de fluid este foarte mare, doctorul iti va face o amniocenteza terapeutica, adica va drena o parte din lichidul amniotic introducand un ac in uter. In unele cazuri s-ar putea sa fie nevoie sa suporti aceasta procedura o data pe saptamana sau chiar mai des.
Cum va afecta excesul de lichid amniotic travaliul si nasterea?
Aceasta afectiune mareste riscul nasterii inainte de termen, asa ca va trebui sa mergi la consult regulat. La inceperea travaliului, cantitatea mare de lichid care va fi eliminata, mareste riscul ca placenta sa se desprinda prea devreme sau cordonul ombilical sa fie strangulat. Oricare din aceste situatii poate determina intreruperea fluxului de oxigen catre fat si vor face absolut necesara operatia cezariana. Creste si riscul hemoragiilor post partum, pentru ca uterul nu se va putea contracta suficient dupa nastere.