O sarcina normala dureaza noua luni, ceea ce inseamna intre 38 si 42 de saptamani. Nou-nascutii sunt considerati prematuri daca se nasc inainte sa fi petrecut cel putin 37 de saptamani in mediul intrauterin.
Desi teoretic exista numerosi factori de risc sau factori care favorizeaza si predispun la un risc crescut de nastere prematura, in majoritatea cazurilor, nu se poate spune ca exista o cauza anume sau singulara despre care sa se poata spune ca este cea care provoaca nasterea prematura.
Exista o suma de factori care cresc riscul nasterii premature
- O sarcina anterioara finalizata cu nasterea unui prematur aduce un risc de 20%-40% de a avea o noua nastere prematura.
- Discontinuitatile in structura sau in textura placentei poate cauza hemoragii ce conduc la o nastere prematura.
- Infectiile din timpul sarcinii, in special daca afecteaza uterul sau placenta, constituie un alt factor de risc.
- Sarcinile multiple, cu atat mai riscante cu cat sunt mai mult de doi fetusi.
- Prea mult sau prea putin lichid amniotic este, ambele situatii, riscant.
- Hipertensiunea si diabetul sunt factori favorizanti,
- Fumatul in timpul sarcinii sau utilizarea de medicamente nocive pentru sarcina (tratamente hormonale, calmante), riscul creste.
Cum previi nasterea prematura
Malnutritia materna, malformatii ale uterului sau o forma neobisnuita a acestuia pot cauza declansarea prea devreme a contractiilor si expulzarea precoce a fatului.
Participarea sporadica sau insuficienta la controalele prenatale, tratamentele pentru fertilitate urmate inainte sa aflati ca ati ramas gravida si un avort anterior in cel de-al doilea trimestru sunt alti factori de care avertizeaza asupra riscului nasterii premature.
Problemele de evolutie a fatului declanseaza nasterea prematura (infectii, subdezvoltare, defecte congenitale).
Evaluarea unei femei insarcinate tine cont de toate acestea atunci cand se ia in calcul existenta riscului unei nasteri premature.
Riscul unui travaliu prematur pot fi oprite prin medicatie si interventii specifice, ceea ce este o buna solutie, dar nuami in cazul in care femeia ia in calcul aceste riscuri si stie sa identifice simptomele acestor riscuri. Travaliul prematur se poate stopa, in unele situatii, prin odihna la pat, prin perfuzii anti-deshidratare, sau prin medicatie, cum ar fi sulfatul de magneziu. Uneori mecanismele de nastere prematura sunt oprite, uneori nu.
Nasterea prematura - statistici
Exista situatii in care se intervine prin medicatie specifica care grabasete dezvoltarea pulmonara a copilului in mediul intrauterin. Daca fatul are sub 34 de saptamani, este posibil sa fiti injectata cu steroizi, pentru dezvoltarea accelerata a plamanilor micutului, inainte de nastere.
Merita adaugata declaratia prof. dr Silvia Stoicescu, sefa Serviciului de neonatologie din cadrul Maternitatii Polizu, care a afirmat recent in cadrul unei conferinte de presa ca poate spune, cu mandrie, ca in Romania progresele facute in domeniul neonatologiei sunt evidente, astfel incat pot supravietui si nou-nascuti prepaturi de 500-600 de grame.