Sunt atat de diferite fata de fructele confiate, incat cele uscate iti fac bine, iar celelalte – numai rau. Cauta si alege cu atentie gustarile potrivite pentru sarcina.
Deocamdata, pietele sunt pline de „mere, pere in panere si gutui amarui”, dar stii ca asta n-o sa mai dureze mult. Gama de fructe disponibila pentru sezonul rece nu e grozava la noi: mere, citrice, banane si diverse soiuri exotice, cu provenienta mai mult sau mai putin dubioasa. Clementinele, de exemplu, sunt minunate si le mananci ca pe seminte daca te pui pe ele la un film, dar nu pot asigura mare parte din necesarul de vitamine si minerale de care organismul insarcinat are nevoie. Si, dupa cum pietele noastre nu se prea pot mandri nici cu legume proaspete (si autentice, nu fabricate in „laborator”) in sezonul rece, trebuie sa gasim alte surse de incredere de substante nutritive. Si asa am ajuns la fructele uscate.
Alege fructele uscate fara conservanti
Este foarte important sa faci diferenta intre fructele uscate si cele confiate. Pentru ca cele din urma, printr-un consum sustinut, pot arunca in aer numarul de kilograme pe care le vei pune in sarcina si, de asemenea, pot declansa instalarea unei afectiuni legate de aceasta perioada: diabetul gestational. Si asta din cauza solutiei de glucoza (zahar) folosite in procesul de confiere a fructelor.
Pe cand fructele uscate sunt doar deshidratate (in cuptor sau prin folosirea de aparate speciale); le poti face chiar si acasa sau le poti gasi in comert – dintre acestea, multe avand o serie de conservanti pentru a li se prelungi termenul de valabilitate. Prin urmare, ai doua optiuni in ceea ce priveste fructele uscate din comert: ori cauti sortimente fara conservanti si esti pregatita sa scoti o suma consistenta din buzunar, ori te multumesti cu cele ce contin conservanti (de obicei, sulfiti, intre E220 si E228) si limitezi consumul de fructe uscate la numai o gustare pe zi, avand in vedere ca aceste E-uri pot agrava astmul, bolile cardiovasculare, renale, pot provoca dureri de cap, de articulatii sau alergii in cazul consumului excesiv.
Mai exista un dezavantaj al fructelor uscate (mai ales al celor deshidratate sub actiune termica): pierd mare parte din vitamina C continuta in stare proaspata. Dar, dupa cum spuneam la inceput, sezonul rece apartine citricelor, astfel incat poti lesne recupera doza zilnica recomandata pentru aceasta vitamina.
Prin urmare, iata care sunt cele mai bune (si la indemana) surse uscate de substante nutritive:
Stafidele
Sursa foto: newswire.ca
Tocmai din cauza faptului ca se gasesc pe toate drumurile trebuie sa fii foarte atenta la ceea ce cumperi. Poate ai observat ca si un pahar cu apa iti poate da „arsuri pe gat” in sarcina; ei bine, stafidele te pot scapa de ele, prin continutul lor de magneziu si potasiu. Apoi, sunt pline de fier si vitamine din complexul B, fibre, cupru si multi antioxidanti. Iar daca esti nemultumita ca sarcina ti-a scazut pofta de sex, afla ca bananele stafide ti-o pot reinvia, gratie unui aminoacid pe care il contin: arginina.
Prunele uscate
Sursa foto: galleryhip.com
Nu fac doar acel lucru pentru care le stie toata lumea (adica regleaza tranzitul intestinal, spus elegant), ci regleaza si nivelul de zahar din sange (o abilitate foarte utila in sarcina), ofera o senzatie de satietate pentru un timp mai indelungat (ca sa nu mai rontai toata ziua) si contin un antioxidant foarte puternic – resveratrol (asta iti va fi mult mai util dupa ce vei naste, cand n-o sa te mai bucuri de efectele hormonilor de sarcina). Bineinteles, nu duc lipsa nici de vitamine (A, grupul B, C) si minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier.
Caisele
Sursa foto: bestherbalhealth.com
Au doua calitati foarte utile si pentru sarcina, si pentru perioada de dupa: ajuta la regenerarea tesuturilor si nervilor si contin o cantitate ridicata de fier (utila, mai ales, in trimestrul al treilea). Au multe fibre, potasiu, vitaminele A, B, C si beta-caroten (ai grija cu acesta din urma, ca predispune pielea – si asa sensibila in sarcina – la patare sub actiunea razelor UV, deci foloseste zilnic o crema de protectie macar pe fata). Totusi, in zilele in care consumi caise uscate (fie ca atare, fie cu iaurt, fie in prajituri de casa etc.) sa nu mai existe alte dulciuri in meniu, dat fiind ca au un aport caloric destul de ridicat.
Curmalele
Sursa foto: theadventurists.com
Contin o multime de amino-acizi (mai multi decat merele, portocalele sau bananele, daca e sa le comparam cu fructele de sezon), plus ca acea foita de deasupra are mai toate vitaminele (in afara de vitaminele E, H) si fier, cupru, magneziu, fosfor, calciu, potasiu. Te pot ajuta foarte mult in perioadele de constipatie (destul de dese in sarcina), dar si in cazul unei sarcini prelungite peste termen – se spune ca pot declansa travaliul.
Smochinele
Sursa foto: amchara.co.uk
Sunt delicioase proaspete, dar nu mi-e rusine nici cu cele uscate, mai ales ca o portie cat o ceasca furnizeaza un sfert din necesarul zilnic de calciu – un element de care organismul are mare nevoie in sarcina. In afara de asta, mai contin multe fibre, potasiu, fier, magneziu si vitamina K (ajuta la coagularea sangelui). Le poti consuma ca atare sau le poti folosi ca inlocuitor de grasime (sub forma de piure) la pregatirea prajiturilor.
In ciuda tuturor acestor beneficii, totusi, fructele uscate nu sunt de mancat pe banda rulanta (teoretic, nici un aliment n-ar trebui sa fie, mai ales in sarcina) din cauza aportului lor caloric considerabil. O mana de fructe uscate pe zi este suficienta pentru o gustare. Si, hai, sa spunem, 3-4 prune uscate rehidratate dimineata, pe stomacul gol, daca treci printr-o pasa de constipatie...
Sursa foto articol: wikipedia.org