In teorie, orice femeie stie ca dantura i se deterioreaza pe timpul sarcinii si imediat dupa nastere. In practica, nu multe isi construiesc o relatie corecta cu stomatologul in aceasta perioada.
Se spune ca „copilul iti ia tot” cand esti gravida, astfel incat, dupa nastere, te trezesti ca-ti cade parul, ai probleme cu dantura, ti se rup unghiile mai des si asa mai departe. Ei bine, doamna doctor Manuela Lupascu, medic stomatolog, spune ca e doar un mit si ca o gravida disciplinata poate trece cu brio si cu zambet larg peste sarcina si nastere. Iata, insa, care este atitudinea potrivita pe care femeia insarcinata ar trebui s-o aiba fata de mersul la dentist:
Ce probleme stomatologice pot aparea in timpul sarcinii?
Cel mai des intalnite probleme aparute in sarcina sunt gingivita de sarcina si cresterea incidentei aparitiei cariilor dentare. Aceste patologii sunt mai frecvente la femeile insarcinate pentru ca, in timpul sarcinii, bacteriile normale si echilibrul acido-bazic din cavitatea bucala se pot schimba si pot predispune la aparitia acestor afectiuni.
Ce evolutie are dantura pe parcursul sarcinii?
Contrar unei credinte populare, pretul pentru un copil nu trebuie sa fie deteriorarea dintilor. Cu o igiena foarte riguroasa si o alimentatie corecta, dezvoltarea bebelusului nu se va face in detrimentul femeii insarcinate. Viitoarele mamici nu vor avea parte nici de o demineralizare, nici de o decalcifiere.
Cat de tare conteaza istoricul medical al gravidei in aparitia problemelor stomatologice din timpul sarcinii?
Istoricul stomatologic al gravidei este important si poate dicta modul in care va evolua dantura acesteia pe perioada sarcinii, deoarece afectiuni netratate, pre-existente sarcinii, se pot agrava in aceasta perioada. Pentru a preintampina problemele dentare ce pot aparea sau se pot agrava in timpul sarcinii, este important ca, la inceputul sarcinii, viitoarele mamici sa isi verifice starea dintilor intr-un cabinet stomatologic.
Care ar fi un comportament corect al gravidei in ceea ce priveste preventia si tratarea problemelor stomatogice in sarcina?
Viitoarele mamici ar trebui sa isi verifice starea dintilor intr-un cabinet stomatologic chiar la inceputul sarcinii. Ele trebuie sa ii spuna medicului stomatolog ca sunt insarcinate, dar sa nu intrerupa vizitele de rutina la el si la igienist din cauza sarcinii. Ei vor sti ce manopere pot face in timpul sarcinii, precum si ce manopere este indicat sa fie amanate pentru perioada de dupa sarcina si, impreuna, vor elabora un plan de tratament personalizat situatiei gravidei. Ca regula generala insa, un periaj dentar profesional al dintilor si gingiilor facut chiar la inceputul sarcinii si apoi inainte de nastere este o idee foarte buna.
Exista o igiena dentara speciala pentru timpul sarcinii (igiena de acasa)?
Igiena efectuata de viitoarele mamici acasa este extrem de importanta pentru prevenirea problemelor ce pot aparea in timpul sarcinii, aceasta trebuind efectuata cu o strictete si rigoarea si mai mari decat inainte. Este foarte important ca gravidutele sa se perie si sa foloseasca ata dentara in mod regulat - de preferat dupa fiecare masa, dar minim de doua ori pe zi. De asemenea, nu trebuie sa uite de apa de gura, care trebuie si ea folosita zilnic. Este indicata utilizarea pastelor de dinti care contin flour si a apei de gura fara clorhexidina.
Ce tratamente stomatologice sunt permise in timpul sarcinii?
In timpul sarcinii sunt permise, in general, tratamentele minore, care nu presupun efectuarea de radiografii, de anestezie sau administrarea de medicamente. Periajul profesional, de exemplu, se poate efectua fara nicio restrictie, iar pentru detartraj se vor folosi mai mult instrumente manuale si foarte putin cel cu ultrasunete, intrucat bebelusii pot fi deranjati de ele. Este insa important ca medicul stomatolog sa fie informat de pacienta ca este insarcinata. In felul aceste, el va sti ce manopere poate face, precum si ce manopere este indicat sa fie amanate pentru perioada de dupa sarcina.
Exista perioade ale sarcinii in care gravida are interzis complet la tratamentele stomatologice? Dar perioade indicate pentru tratamente?
Totul depinde de tratamentele stomatologice la care ar trebui supusa femeia insarcinata. Pentru tratamente minore, precum cele de profilaxie (periaj, detartraj), nu exista perioade interzise. Alte tratamente insa, este indicat sa fie amanate pentru perioada de dupa sarcina. Decizia insa apartine medicului stomatolog, care, la modul ideal, ar trebui sa colaboreze cu medicul obstetrician care urmareste sarcina viitoarei mamici si, impreuna, sa ia cea mai buna decizie pentru aceasta.
Ce precautii isi ia medicul stomatolog atunci cand trateaza o femeie gravida?
Medicul stomatolog pozitioneaza gravida pe scaunul stomatologic intr-o pozitie confortabila pentru aceasta, dar nu total pe spate, astfel incat vasele sangvine sa nu fie comprimate de greutatea bebelusului. In ceea ce priveste manoperele pe care le efectueaza, acestea trebuie sa fie scurte ca perioada de timp, sa nu cauzeze pacientei sale dureri, sa nu necesite medicatie, anestezie sau radiografii.
Pana cand ar trebui sa fie dantura gravidei sub monitorizare intensiva? Pana la nastere sau exista modificari majore si dupa?
Modificarile produse in cavitatea bucala in cazul unei femei insarcinate nu se opresc la cele noua luni de sarcina, ci pot continua si in perioada post-natala, facand-o pe aceasta mai predispusa la aparitia anumitor afectiuni. Asa incat monitorizarea trebuie sa continue si in lunile care urmeaza sarcinii.
Pe doamna doctor Manuela Lupascu, medic specialist in stomatologie generala, implantologie si estetica dentara, o poti gasi la Clinica LLL Dental din Calea Mosilor Nr. 296.