Sari la conținut

Incontinenta urinara si sarcina

In timpul sarcinii multe femei experimenteaza un anumit grad de incontinenta urinara, adica pierd involuntar urina. Problema nu este deloc placuta si este agravata de factori cum ar fi varsta si greutatea corporala.
 
 

In timpul sarcinii

Tipul de incontinenta intalnit de obicei in timpul sarcinii este, de obicei, incontinenta urinara de efort. Incontinenta este pierderea de urina cauzata de cresterea presiunii asupra vezicii urinare. In incontinenta de stres, sfincterul vezicii urinare nu functioneaza suficient de bine pentru a tine urina.
 
Incontinenta urinara in timpul sarcinii poate fi, de asemenea, rezultatul hiperactivitatii vezicii urinare. Femeile care au o vezicia urinara hiperactiva au nevoie sa urineze mai mult decat de obicei, deoarece vezica lor are spasme incontrolabile. In plus, muschii din jurul uretrei - tubul prin care trece urina din vezica urinara - pot fi afectati. Acesti muschi sunt meniti sa previna iesirea urinei din corp, dar uneori in cazul contractiei puternice a vezicii, nu mai fac fata. 
Sfincterul vezicii urinare este o supapa musculara care se afla in partea de jos a vezicii urinare. Rolul ei este sa controleze fluxul de urina. In timpul sarcinii, extinderea uterului pune presiune asupra vezicii urinare. Muschii sfincterului vezicii urinare si ai planseului pelvin pot fi depasiti de presiunea asupra vezicii urinare. Urina se poate scurge din vezica atunci cand exista o presiune suplimentara exercitata – cum ar fi in cazul stranutului sau al tusei. 
 
Dupa sarcina, probleme de incontinenta pot continua, pentru ca nasterea slabeste muschii pelvini si poate duce la o vezica hiperactiva. Sarcina si nasterea pot contribui la problemele de control al vezicii urinare in anumite conditii :
Exista leziuni ale nervilor care controleaza vezica urinara
Faptul ca uretra si vezica s-au mutat in timpul sarcinii
Epiziotomia, o taietura facuta in muschi planseului pelvin in timpul nasterii pentru a nastere mai usoara. 
 

Cum este tratata incontinenta urinara in timpul sarcinii?

 
Schimbarea comportamentului
Studiaza timpul scurs intre pierderile de urina. Incearca sa mergi la toaleta inainte ca acestea sa aiba loc. 
Lungeste intervalele intre care te duci si baie si fii constienta ca trebuie sa iti controlezi organismul pentru a nu scapa urina. Te poti „educa” astfel sa atingi perioade lungi de timp in care sa nu te duci la toaleta. 
In anumite cazuri, o femeie poate utiliza un pesar, un dispozitiv pentru a bloca uretra sau de a consolida muschii pelvini. In plus, medicamentele pot fi de ajutor in controlul spasmelor musculare de la nivelul vezicii urinare sau intarirea muschilor din uretra. Unele medicamente pot ajuta sa se relaxeze o vezica urinare hiperactive .
 
Exercitii Kegel 
Exercitiile Kegel sunt o alta metoda care poate fi utilizata pentru a ajuta la controlul incontinentei urinare. Aceste exercitii ajuta la intarirea muschilor din planseului pelvin. Consolidarea muschilor pelvini poate imbunatati functia uretrei si a sfincterului rectal.
Mai multe despre exercitiile Kegel poti citi aici
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!