Ti s-a spus ca ai prea mult lichid amniotic? Nu te alarma.
Majoritatea femeilor care au aceasta problema vor naste fara probleme copii sanatosi. In unele cazuri ar putea fi un semn ca ai putea avea diabet sau ca bebelusul are o problema medicala.
Ce este lichidul amniotic?
Lichidul amniotic umple sacul amniotic care se afla in uter si inconjoara fatul in timpul sarcinii. Acest lichid are cateva functii importante:
-Protejeaza atat fatul cat si uterul de eventuale infectii
-Poate fi pe termen scurt o sursa de lichide si nutrienti
-Permite bebelusului sa respire si sa se miste
-Ajuta la dezvoltarea sistemelor digestiv, muscular si respirator.
Cum este produs?
In timpul primelor 16 saptamani de gestatie, placenta, membranele amniotice, cordonul ombilical si pielea bebelusului produc fluidul care va umple sacul amniotic pe masura ce bebelusul creste. Dupa aceasta, fatul va incepe sa inghita fluidul care va trece prin rinichi si va fi excretat sub forma de urina care va fi din nou inghitita. In acest fel, intreaga cantitate de fluid va trece prin acest circuit la fiecare cateva ore (intr-adevar, aceasta inseamna ca in cea mai mare parte acest lichid e, de fapt, urina). O anumita cantitate de fluid este eliminata si de plamani. O mica parte este absorbita de sacul amniotic si trecut in corpul mamei. Asadar, fatul are un rol foarte important in a pastra in sacul amniotic exact cantitatea de lichid de care are nevoie.
Cand lichidul este in exces, conditia poarta denumirea de hidraminoza sau polihidraminoza, cand e prea putin, se numeste oligohidraminoza.
Cum iti poti da seama daca uterul contine o cantitate prea mare de lichid amniotic?
Medicul iti va spune ca exista exces de lichid amniotic atunci cand uterul creste mai repede decat ar trebui si dintr-o data iti dai seama ca bebelusul nu se mai misca la fel de mult ca in trimestrele II si III de sarcina. S-ar putea sa simti un disconfort la nivelul abdomenului din cauza cresterii presiunii, fluctuatii puternice ale greutatii, dureri din ce in ce mai mari de spate, umflarea severa a gambelor si gleznelor. Daca ai aceste simptome, doctorul iti va face o ecografie si va evalua nivelul volumului de lichid amniotic, dupa care va lua o decizie in functie de rezultate.