In ciuda faptului ca este o sursa buna de calciu pentru mama si fat sau ca studiile au aratat multe alte beneficii pentru cel din urma, laptele consumat in exces in sarcina ii afecteaza pe amandoi.
Studiile au aratat ca bebelusii nascuti de femei care au consumat cu regularitate lapte in timpul sarcinii au o greutate mai mare, cresc mai inalti si mai repede decat semenii lor si se confrunta cu un risc mai scazut de imbolnavire de diabet de tip II la maturitate; unde mai pui ca laptele este o sursa grozava de calciu atat pentru mama, cat si pentru fat. Aceste beneficii, insa, apar atunci cand consumul de lapte este echilibrat, nu cand laptele ajunge sa ocupe o pondere importanta din dieta zilnica a gravidei. Un nou studiu facut in Noua Zeelanda, ale carui rezultate au fost publicate zilele trecute in jurnalul medical al tarii, a stabilit ca femeile care beau trei sau mai multe pahare cu lapte pe zi in sarcina se pun pe ele insele – si, implicit, pe bebelusii pe care-i poarta – sub risc de carenta de fier; acest element este esential pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului fatului.
Mai degraba carne rosie decat lapte
„Laptele este o sursa importanta de calciu, dar este, de asemenea, si foarte sarac in fier. Laptele este si foarte satios, astfel incat poate scadea pofta de a consuma si alte alimente care sunt surse mai bogate de fier”, a declarat profesorul-asociat Cameron Grant, pediatru si autorul principal al lucrarii. „Femeile gravide care sufera de carenta de fier sunt expuse unui risc mai ridicat de travaliu prematur sau de nastere a unui copil cu greutate mica. De asemenea, se pot confrunta cu un risc mai ridicat de carenta de fier in timpul alaptarii”, a continuat acesta. Profesorul a mai explicat cum unele persoane care consuma intensiv lapte chiar pot „pierde” din depozitele de fier din cauza iritatiei pe care laptele o produce mucoasei stomacului.
Cercetarile facute in cadrul studiului au scos la iveala un alt rezultat ingrijorator pentru populatia Noii Zeelande: 7% dintre nou-nascuti prezinta o deficienta de fier, iar aceasta afecteaza dezvoltarea functiilor creierului, comportamentul si procesul de invatare. Aceasta carenta este cea mai comuna din lume, cu cel mai mare risc de incidenta in randul gravidelor si al copiilor mai mici de cinci ani. Si este de doua ori mai frecventa in cazul copiilor mici (cu varste intre sase luni si doi ani) din Noua Zeelanda decat in cazul celor din Australia, Europa sau Statele Unite ale Americii.
Sursa foto: healthfoundationsbirthcenter.com
Recomandarea cercetatorilor implicati in studiu catre gravide este de a limita consumul de lapte la cel mult doua pahare pe zi, de a cere medicului care le urmareste sarcina sfatul in privinta adaugarii de suplimente de fier dietei lor si de a consuma carnea rosie (o sursa importanta de fier) in combinatie cu legumele cu frunze verzi, care sunt pline de vitamina C (ajuta absorbtia fierului in organism). Afla mai multe aici despre anemia feripriva care apare in cazul a aproximativ 20% dintre gravide, mai ales dupa saptamana 20 de sarcina.
Sursa foto articol: home.bt.com