Sari la conținut

Nașterea în apă în România. 10 întrebări cu răspunsuri avizate

Extrem de folosită în State Unite și în multe țări din Europa Occidentală, nașterea în apă este o metodă care a început să prindă și în România. Dincolo de fotografiile care circulă în spațiul online, nașterea în apă nu se poate efectua oricum și oriunde. Iată care sunt recomandările doctorului Iosif Niculescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

- În România, cât de frecvente sunt nașterile în apă, în acest moment?

La acest moment, în București nu există nicio unitate publică sau privată care să aibă facilități de naștere în apă. Pe de altă parte, există discuții cu managementul Medicover pentru a reintroduce, pe termen mediu, acest serviciu extrem de solicitat de către pacientele din București. În anul 2009 s-a petrecut prima naștere în apă în București la Regina Maria, sub coordonarea mea. Am început atunci un program de traning pentru nașterea în apă în care au fost cooptate câteva moașe și câțiva medici care și-au arătat disponibilitatea să intre în proiect și care reprezintă chiar și la acest moment singurul personal medical calificat pentru acest tip de naștere. Regina Maria a renunțat la acest serviciu după plecarea mea, nu numai din lipsă de personal, dar și datorită incompatibilității cu politica lor de management medical.

Există la Constanța, pe de altă parte, la acest moment, probabil cel mai mare număr de nașteri în apă la clinica Iris. Una dintre moașele din programul de training organizat de mine la Regina Maria a plecat la Sibiu, unde împreună cu câțiva medici entuziaști au continuat să practice acest fel de nașteri la Polisano. Mai există facilități în spitale publice cum ar fi în Botoșani, unde numărul de nașteri în apă este mai degrabă simbolic. Apreciez că nu sunt mai mult de zece nașteri în apă pe lună în România. Multe paciente caută soluții nu tocmai ortodoxe și își procură pe cont propriu bazine gonflabile și încearcă acasă, de cele mai multe ori fără supraveghere medicală.

- Cum se derulează mai exact o astfel de naștere?

Nașterea în apă poate să fie discutată din punct de vedere practic din două perspective – imersiunea în timpul travaliului și cu nașterea propriu-zisă “pe uscat” sau nașterea propriu-zisă să se petreacă în apă. Existența uneia dintre aceste aspecte se definește, în principiu, ca naștere în apă.

- Cine asistă o astfel de naștere (medic, asistentă, moașă, doulă)? Există medici specializați?

Nașterea în apă nu are particularități față de nașterea pe uscat, sunt puține lucruri pe care eventual trebuie să le știi, printre care cel mai important este că, odată ce copilul a intrat în contact cu aerul, pe o suprafață oricât de mică, acesta trebuie scos hotărât și definitiv din apă. Poziția personalului care asistă nașterea desigur că este complicată și iese din canoanele clasice. Nașterea poate să fie asistată atât de moașă cât și de medic, iar trainingul nicăieri în lume nu există ca atare, cursuri de naștere în apă, ci mai degrabă informal, prin participarea eventuală la câteva nașteri. De aceea este și greu de înțeles reținerea multora.

- Ce pregatiri se fac înainte de o astfel de naștere?

Generic vorbind, cursurile de pregătire atât fizică, cât și psihică pentru naștere, cu sau fără exerciții în apă, sunt necesare în vederea unei nașteri în deplină cunoștință de cauză. Obezitatea extremă este una dintre contraindicații și menținerea greutății face parte tot din pregătire.

- Se spune că durerea din timpul nașterii este redusă considerabil dacă se efectuează în apă. Mit sau adevar?

Durerea este mult atenuată dar, pe de altă parte, trebuie să ținem cont că este o simțire individuală personală care depinde de mulți factori, unii genetici (numărul si dispozitia receptorilor la durere). Cert este că apa relaxează, atenuează substanțial durerea dar nu o îndepărtează și ajută evoluția travaliului într-un număr important de cazuri, însă nu figurează ca metodă de analgezie la naștere per se.

- Ce alte avantaje există la aceasta metodă?

Nașterea devine mai ușoară, relaxantă, evoluția travaliului este ușor dinamizată, iar pentru nou născut trecerea de la un mediu lichid către mediul extern se efectuează treptat, blând, cu minimă interferență din partea personalului.

- Dar contraindicații?

Da, există numeroase contraindicații: obezitatea extremă, patologii asociate sarcinii de genul hipertensiune, sângerari, infecții, suferință fetală, instabilitatea hemo-dinamică.

- În cât timp după nașterea în apă se poate reface o mamică?

Nu sunt particularități față de nașterea pe uscat.

- Ce efecte are asupra nou-născutului? Multe mămici se tem de faptul ca bebelușul s-ar putea îneca…

De regulă bune, cu condiția să respecți regulile. Temperatura apei să fie în jur de 37 de grade, dacă accidental o suprafată corporală mică intră în contact cu aerul, acesta trebuie scos din apă definitiv și hotărât.

Citește și O fotografie la 80.000 de nașteri. Imaginea care a devenit virală pe Internet.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • DAN

    TATII SINT INVITATI SA ASISTE LA NASTERE?....

  • DAN

    NU ZICE NIMENI DE APORTUL TATILOR LA NASTERE....E FOARTE IMPORTANT DAR,NU IN ROMANIA....DOAR IN TARILE CIVILIZATE....

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!