Prima saptamana de viata a copilului este plina de transformari uluitoare ca urmare a faptului ca viata intrauterina este complet diferita de cea extrauterina. Acestea se petrec cel putin in primele trei zile, in spital, sub supraveghere medicala.
Primele 48 de ore de viata ale nou nascutului
In primele 48 de ore de viata toate organele copilului se adapteaza complet la mediul terestru. Prima incercare este adaptarea la temperatura exterioara uterului prin intrarea in functiune a mecanismelor de termoreglare. Imediat dupa nastere, nou-nascutul pierde rapid caldura, iar creierul declanseaza reflexele care produc caldura. Copilul tremura si arde depozitele de grasime bruna, un tip de grasime care se intalneste numai la nou-nascuti, si care a fost acumulata in timpul vietii intrauterine. Evident ca micutul este uscat, incalzit, imbracat si tinut la temperatura constanta. Ideala este o temperatuta in intervalul 24-26 de grade Celsius.
Plamanii, plini cu lichid amniotic la nastere, au la dispozitie doar cateva minute pentru a incepe sa functioneze. In burtica, bebelusul lua oxigen de la mama, prin intermediul cordonului ombilical. Trecerea este foarte brusca si doctorii cred ca aceasta este cea care cauzeaza primul plans.
Ficatul este depozitul de zahar si fier, iar dupa nastere, organul preia functii care in viata intrauterina erau responsabilitatea placentei. Ficatul incepe, in cateva ore dupa nastere, sa produca substantele care coaguleaza sangele, devine apt sa descompuna deseurile, produce proteine, descompune bilirubina. Intervalul de timp, mai mare sau mai mic, de la caz la caz, in care ficatul intra in functiune este responsabil de momentul in care apare icterului neonatal.
Sistemul gastro-intestinal al fatului este apt de functionare din viata intrauterina, dar nu functioneaza in intregime decat dupa nastere. Dupa nastere, stomacul si intestinele copilului trebuie sa fie gata pentru a primi mancarea, iar sistemul digestiv este adaptat sa primeasca si sa digere perfect doar laptele matern. Functii suplimentare apar abia dupa a cincea luna de viata
Nou-nascutul va urina pentru prima data la finele primelor 24 de ore de viata. Din acest moment, rinichii sunt gata sa mentina echilibrul lichidelor si al electrolitilor. Capacitatea de functionare a rinichilor creste de la zi la zi in prima saptamana de viata. Rinichii micutului nu sunt insa capabili sa elimine sodiul si nici sa stabileasca echilibrul intre minerale in organism. Aceasta capacitate apare abia dupa primele sase luni de viata. De aici necesitatea unei alimentatii cu totul speciale in prima jumatate de an de viata, laptele matern fiind perfect adaptat capacitatilor limitate de functionare ale rinchilor. Afla mai multe despre alaptarea in primele zile.
Despre cum te adaptezi tu in primele zile la viata cu un bebelus mic poti citi aici.
Sistemul imunitar in prima saptamana de viata
Sistemul imunitar incepe sa se dezvolte inca din viata intrauterina si continua sa se maturizeze in primii ani de viata. Uterul este un mediu steril, insa imediat dupa nastere, sugarul este expus diverselor bacterii, microbilor si virusurilor. Desi este vulnerabil, nou-nascutul poate sa raspunda eficient germenilor, mai ales ca a primit deja, de la mama, anticorpi, iar laptele matern este o permanenta sursa de anticorpi.
Dupa nastere intra in functiune si receptorii de la nivelul pielii care “citesc” temperatura ambianta, simt durerea si atingerile. Din acest motiv sugarul se calmeaza la mangaierile mamei.
Trupul copilului este un mecanism prefect capabil sa functioneze la capacitate maxima dupa doar cateva ore de adaptare. Mai mult, micutul are capacitatea incredibila de a se adapta la mediul exterior uterului, care este o noutate absoluta, este extrem de neprietenos, prin comparatie cu mediul intrauterin in care a aparut si in care a crescut.
Peste 90 % dintre bebelusi nascuti la termen, pleaca in prima saptamana de viata, acasa. Raportat la cat este de mic si de neajutorat, nou-nascutul dovedeste o incredibila capacitate de adaptare si rezistenta, iar transformarile prin care trec in prima saptamana de viata nu-si gasesc egal, in nicio alta modificare fiziologica, pe parcursul intregii vieti.
Comportamentul nou nascutului in prima saptamana
In prima saptamana de viata copilul doarme circa 22 de ore pe zi, activitatea organismului fiind coordonata de o serie de reflexe complexe. Plange rar, insa isi poate arata preferinta de a fi tinut in brate.
Copilul reactioneaza la lumina, desi nu vede bine, la zgomote, chiar tresare si se sperie la sunete puternice. Lumea sonora este foarte diferita de ceea ce a perceput in viata intrauterina, asa ca prima saptamana de viata este o perioara de adaptare in procesul de percepere a universului sonor.
Copiii se nasc cu o serie de reflexe, denumite primitive, care dispar la cateva luni de la nastre, printre acestea reflexul de apucate (bebe iti strange degetul daca ii atingi palma), reflexul cosmonatutului (va schita mersul daca este tinut in pozitie orizontala si are ceva tare sub talpi) si reflexul de cautare (daca atingi obrazul copilului acesta va cauta cu gura obiectul care la atins), reflex care activeaza mecanismul reflex al suptului si care functioneaza concomitent cu reflexul de a suge. Mai multe despre primele reflexe poti citi aici.
Citeste si despre