Hormoni de sarcina, care sustine evolutia sarcinii, au o suma de efecte secundare. Printre ele si aparitia depozitelor suplimentare de pigmenti, ce se pot manifesta ca pete intunecate pe obraji, nas frunte, pe mameloane si la nivelul liniei albe.
Exista o suma de indicii care sustin ca aceste excese pigmentare sunt efectul unei carente de acid folic, dar nu au fost probate. Fiecare femeie se manifesta insa diferit, chair si pe parcursul a mai multe sarcini.
Masca de sarcina sau cloasma se manifesta printr-o serie de pete de forma neregulata, simetrice de culoare galben-bruna-cenusie, situate pe frunte, obraji, barbie. Masca de sarcina este o reactie de fotosensibilitate ca urmare a excesului de estrogen. Excesul de estrogen, specific perioadei de sarcina determina nu doar confortul si siguranta copilului care creste in uter ci si o sesnibilitate crescuta a melanocitelor, celule care produc melanina, pigmentul specific tegumentului uman.
Din cauza excesului de pigment pielea reactioneaza excesiv la razele soarelui si la toate tipurile de radiatii ale acestuia, astfel ca pielea se pateaza. Petele au o caracteristica tipica in cazul femeilor insarcinate de unde si denumirea de masca de sarcina. Zonele predispuse sunt pometii, fruntea si, uneori, barbia.
Femeile pistruiate sunt si mai tare afectate de acesta "neplacere estetica", dar in general masca de sarcina apare in cazul a opt din zece femei.
Solutia este sa folosesti creme de protectie solara, cu factor mare de protectie, pe toate zonele expuse, si mai ales pe fata inca din prima zi in care ai confirmarea fapului ca esti insarcinata. Foloseste palarii si fereste-te de expunerea la soare, mai ales pe fata.
Masca de sarcina dispare in decurs de trei-patru luni dupa sarcina, in cazul in care a devenit evidenta. Tratamentele cosmetice specifice de peelling, un consum crescut de vitamina C si creme de hidratare intensa sunt de folos si estompeaza petele.
Masca de sarcina este activata si stimulata de soare. La fel si linia maro de sub buric se va tranforma intr-o linie maro inchis, daca te expui la soare.
Partea mai putin placuta este ca masca de sarcina poate sa reapara ca o zona pigmentata intens in urma expunerii la soare, chiar si dupa sarcina.
De ajutor iti este o alimentatie echilibrata si foarte bogata in minerale si vitamine, in cursul sarcinii. Esential este si un consum corespunzator de proteine si grasimi sanatose.
Garderoba bebelușului la zăpadă: cum să îți protejezi micuțul în zilele reci de iarnă
Zăpada aduce bucurie și magie în sezonul rece, dar, pentru părinți, vine și cu provocarea de a-și îmbrăca bebelușul corect pentru vremea rece. Pielea delicată...
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
La prima sarcina pe langa petele inchise la culoare care au disparut la nastere s-a declansat si vitiligo in jurul ochilor si pe corp - pete depigmentate care cu varsta s-au accentuat. Acum sunt din nou insarcinata si am teama ca as putea sa ma depigmentez si mai mult (orice tratamant am facut ptr vitiligo nu a dat rezultate). poate cineva sa-mi spuna ce sa fac sa nu mai inainteze depigmentarea pe perioada acestei sarcini? Va rog...
Inca din prima luna de sarcina mi-a aparut pe burtica niste pete maronii, am crezut ca este ceva de la ficat. Apoi s-au extins, pe sani, pe decolteu si apoi pe gat. Am fost la un dr dermatolog, mi-a dat sa folosesc un gel de dus care sa actioneze timp de 3 min, 15 zile, apoi un unguent. Sunt in 23 de saptamani, pe acestea le folosesc de o saptamana ins anu trec deloc. Ce as mai putea lua si daca si voi aveti ceva asemanator? multumesc frumos si sarcina usoara tuturor.Veronica din iasi