Sa mananci placenta… Pare ciudat, de-a dreptul dezgustator, nu?! Nu si pentru multe femei din lumea intreaga, care au ales sa-si consume placenta dupa nastere, datorita beneficiilor nutritionale ale acesteia. Chiar si celebritatile au adoptat acest trend. Cat de benefic este consumul placentei?
S-a demonstrate stiintific faptul ca placenta este foarte bogata în vitamine, minerale, proteine, dar si în hormoni „buni”, motiv pentru care medicina traditionala recomanda consumul acesteia, care ar preveni atat carentele nutritive, cat si depresia post-partum. Totodata, placenta ar stimula si lactatia.
Foto: Pixabay.com
Adeptii acestei metode, denumita plancetofagie, dau exemplu mamiferele, care isi consuma propria placenta din instinct. In acelasi timp insa, potrivit heath.com, sunt contrazisi de medicii care spun ca placenta nu aduce niciun beneficiu unei femei care are o dieta normala. Ei nu contesta faptul ca animalele îsi mananca placenta din instinct pentru ca imediat dupa nastere mamele sunt prea slabite ca sa vaneze si în plus o placenta plina de sange atrage alti pradatori. Dar in cazul oamenilor, lucrurile stau altfel: in general, mancarea nu e o problema dupa nastere, iar nou-nascutul nu risca sa fie atacat.
Ce presupune aceasta metoda mai exact? Cum poti manca placenta?
Potrivit New York Magazine, placentofagia exista in medicina traditionala chineza. Astfel, doze mici de placenta uscata sunt amestecate cu ierburi si sunt folosite la tratarea impotentei si la stimularea lactatiei. In Statele Unite, fenomenul a aparut prin anii ’70, iar acum este extrem de mediatizat. Cum se poate consuma placenta? Sub forma de pilule sau sub forma de adaos la mancarea zilnica. Au aparut chiar si carti de retete speciale, in care placenta este ingredientul principal!
Foto: amazon.com
Desi cei mai multi medici nu o recomanda, placentologia are destui adepti. Chiar a devenit un trend in lumea intreaga, dupa ce si celebritatile de la Hollywood au pus-o in practica. Vezi in galeria foto despre cine este vorba!