Apetitul crescut este o caracteristica in perioada de sarcina si este efectul hormonilor, in special a estrogenilor secretati de placenta, care controleaza dezvoltarea normala a sarcinii. Dar poftele?
De cele mai multe ori aceste pofte apar in primul trimestru de sarcina. Medicii spun ca sunt in egala masura rasfat si necesitati. Estrogenii in exces dau o anumita senzatie de stres femeilor insarcinate, care uneori refuleaza in nevoia de a manca. Atentie insa la riscul de a acumula kilograme in exces!
Pe de alta parte exista ideea, de cand lumea si pamantul ca poftele mamei sunt „nevoile copilului”. Nimic mai fals. O alimentatie echilibrata este singurul lucru de care ere nevoie o femeie insarcinata, iar poftele sunt, in cea mai mare masura, refulari ale psihicului, tensionat de noul statut, de perspective si de excesul, normal si necesar, de hormoni.
Poftele alimentare trebuie satisfacute, sustin tot medicii, atata vreme cat acestea nu inseamna abuzuri si exagerari, pentru ca in felul acesta se restabileste un echilibru interior dat peste cap de furtunile hormonale prin care trec femeile in timpul sarcinii.
Este dovedit ca exista anumite preferinte clare ale femeilor insarcinate. De la celebrele muraturi, la goana viitorilor tati dupa capsuni, la miezul noptii, toate sunt reale. Dar atat! O pofta nesatisfacuta nu duce niciodata la avort! Dar acesta trebuie sa ramana un detaliu, doar intre noi femeile. Ce farmec ar mai avea sarcina daca viitorul tatic nu ar alerga, macar o data, dupa pepeni, capsuni sau cine stie ce alta delicatesa...
Mai exista si o componenta instinctiva. De cele mai multe ori femeile mananca exact ceea ce le trebuie, mai ales in primul trimestru de sarcina, pentru a combate neplacerile greturilor, ale balonarilor si constipatia specifica perioadei.
Poftele fara limita, care nu pot fi tinute sub control, sunt un indiciu pentru diebetul gestational, sau pentru alte tulburari legate de metabolism, si care sunt un efect secundar al sarcinii.
Sfatul nostru este ca toate trairile si toate aceste particularitati ale sarcinii sa fie spuse deschis medicului. Tine minte: nici una din starile prin care treci tu, femeie insarcinata, nu sunt unice. Iar toate trairile si senzatiile tale sunt indicatori pretiosi pentru medicul tau.
Un alt detaliu pe care trebuie sa-l iei in seama la modul cel mai serios, pe tot parcursul sarcinii, este ca acumularea de kilograme in cele noua luni trebuie sa se incadreze in intervalul 9-15 kilograme, considerat intervalul optim si sanatos, atat pentru mama cat si pentru copil.
Cea mai buna solutie pentru tratarea poftelor alimentare, cauza kilogramelor in exces o reprezinta gustarile sanatoase. Alege mereu un mar, o banana, struguri sau fructe uscate. Alegeri bune sunt si semintele crude, maslinele, branzeturile simple si legumele crude. Pe lista gustarilor santoase mai poti pune si batoanele de cereale, iaurturile simple cu miere si cacao, ciocolata neagra si frisca degreasta. Toate aduc satisfactie imediata, dar te feresc de kilogramele in plus, scrie Doctissimo.
Deci, poftele exista, dar trebuie tratate cu atentie si mult discernamant.