În timpul sarcinii, viitoarea mămică este asaltată de tot felul de informații legate de transformările prin care trece atât ea cât și bebelușul în cele 9 luni. La fel și despre momentul sarcinii. Cărți, reviste, cursuri, emisiuni TV, articole online, discuții online în grupurile de pe Facebook, experiențele prietenelor... Însă prea puțin se discută despre ce se întâmplă după naștere. Iată 5 lucruri pe care nimeni nu ți le spune.
După 9 luni de sarcină, emoții, analize, ecografii, planuri… sosește și momentul nașterii. Poate cea mai intensă experiență din viața unei femei! Să-ți vezi pentru prima dată puiul, să-l strângi în brațe și să-i auzi plânsetul… Însă după ce efectele calmantelor dispar, realizezi că atenția tuturor, chiar și a ta, se îndreaptă doar spre bebeluș. Poate e firesc, însă… despre ce se întâmplă cu mama după naștere se discută prea puțin. Există voci care spun că nu ar trebui dezbătut acest subiect, să nu speriem femeile care, poate, s-ar teme prea tare și și-ar pierde interesul de a mai face un copil.
Nu cred într-o astfel de teorie, așa că femeile aflate la prima sarcină ar trebui să fie mult mai informate despre ce se întâmplă cu ele după naștere. Fiecare femeie are propriul ritm de recuperare, căci nu există două organisem la fel. În timp ce unele dintre ele se recuperează destul de repede, altele au parte de un proces anevoios.
Iată 5 lucruri pe care nimeni nu ți le spune:
1. Vei sângera destul de mult
Scurgerile vaginale post-partum pot dura mai mult decât perioada ta de menstruație obișnuită și de multe ori conțin cheaguri, secreții vaginale, dar care dispar treptat în termen de 2 luni. De asemenea, după apariția lohiilor vei avea nevoie de absorbante speciale. În maternitățile de stat se practică acele tampoane din vată înfășurate în tifon. La privat, se folosesc absorbante sanitare postnatale speciale care, mai nou, se găsesc și în farmacii. Le poți achiziționa în momentul în care îți pregătești bagajul pentru maternitate.
►Citește și 7 lucruri despre vernixul bebelușului pe care nu le știai
2. Primul scaun după naștere…
…e ca și cum ai trece printr-o a doua naștere. Sau aproape. Sunt însă și femei care nu au parte de acest coșmar. Primul scaun poate avea loc la câteva zile după naştere, iar hemoroizii sensibili, epiziotomia (o incizie în perineu pentru a mări vulvă, uşurând astfel naşterea) în curs de vindecare, te vor face să simţi unele dureri musculare la eliminarea resturilor alimentare. Poate apărea chiar şi scaun cu picături de sânge proaspăt la final - de la hemoroizi.
3. De la extaz la agonie într-o secundă!
În timpul sarcinii şi mai ales după naştere au loc o serie de schimbări hormonale majore care generează stări emoționale intense. Astfel, de la fericire până la o criză de nervi, urmată de lacrimi, nu e nevoie decât de o secundă! Acum îți ții puiul în brațe și zâmbești când îi vezi grimasele, iar în secunda 2… urli isteric la soțul tău care nu ți-a cumpărat o anumită marcă de apă plată.
Stările emoţionale sunt însă o reacţie normală când organismul trece prin multiple schimbări hormonale, iar aceste reacţii trec de obicei de la sine în scurt timp, circa două-trei săptămâni. Orice depresie sau tristeţe ce depăşeşte acest interval necesită un consult medical deoarece mămică poate trece prin starea de despresie postpartum.
4. Totul se învârte în jurul bebelușului
Absolut totul! Odată ce te externezi din spital și ajungi cu bebelușul tău acasă vei observa că nimic în afară de el nu va mai conta. De obicei, prima săptămână petrecută acasă pare desprinsă din filme. Puiul tău doarme mai tot timpul, se trezește doar din 3 în trei ore cât să mănânce, iar dacă ești norocoasă și alăptatul decurge fără niciun fel de probleme, simți că ești cea mai norocoasă mămică din lume.
Lucrurile se schimbă considerabil în momentul în care apar colicii… Astfel, apar nopțile nedormite, oboseala cronică, pijamamele pe post de vestimentatie permanentă, dușuri pe apucate… căci cel mai important este puiul de om. Iar mămici se neglijează de cele mai multe ori, nevoile lor fiind lăsate undeva la capătul listei.
►Citește și Cezariana: 5 lucruri pe care nimeni nu ți le spune
5. Însărcinată chiar și după naștere
Cel puțin așa te vei simți, căci burtica nu dispare imediat după naștere. “Cum scap de burtă după naştere?” este una dintre cele mai frecvente întrebări ale proaspetelor mămici. Nu doar burta este o mare problemă, ci şi grăsimea abdominală şi cea depusă, în timpul sarcinii, pe coapse şi fese. Toate femeile care au născut trebuie să ştie că procesele din cursul sarcinii oricât de rapide şi spectaculoase au fost s-au desfăşurat pe parcursul a nouă luni de zile. În consecinţă recuperarea nu se poate face de pe o zi pe alta, fiind nevoie de puţină răbdare şi de puţină îngăduinţa faţă de propriul organism.
Al doilea lucru pe care proaspetele mămici trebuie să-l ştie este că este normal să ai burta după naştere, dar că aceasta se retrage complet în două, trei luni. Dacă ajuţi puţin, evoluţia normală a organismului tău, poţi scăpa de burtă după naştere chiar mai repede.
Tu ce alte lucruri ai experimentat după naștere?