Dupa ce ai trecut prin clipele cumplite de spaima in care bebelusul tau a stat in spital cateva saptamani ca sa poata trai singur, iti este foarte greu sa te gandesti la o a doua sarcina.
Si totusi viata merge inainte si iti vei dori probabil un al doilea copil, un frate sau o sora pentru primul nascut. Spaimele trec si se vindeca si gandul ca vei avea doi naparstoci in casa nu iti da pace.
Stii probabil ca, daca ai avut o nastere prematura, este posibil ca in cazul celei de-a doua nasteri acest lucru sa se repete. Nimeni nu stie ce duce la aceasta, insa este important sa intelegi factorii care duc la un risc crescut de nastere prematura si sa inveti cum sa reduci acest risc.
Inainte a ramane insarcinata din nou, ia in calcul cateva lucruri care te vor ajuta sa tai cativa factori de risc de pe lista si sa maximizezi sansele de a avea o sarcina la termen.
Cand sa ramai insarcinata din nou
Daca vei ramane insarcinata prea repede, vei creste riscul de a da nastere prea devreme. Daca este posibil, asteapta cel putin 18 luni intre momentul nasterii si cel al conceptiei urmatorului copil. Motivul pentru acest lucru este simplu: corpul tau are nevoie sa se refaca dupa sarcina anterioara si, desi in exterior crezi ca este totul ca inainte, organismul are nevoie de o perioada lunga ca sa poata functiona la parametri dinainte.
Rezolva problemele de sanatate
Daca ai diabet sau tensiune arteriala crescuta te fac sa ai un risc crescut de a avea un bebelus prematur. Vorbeste cu medicul tau care te va invata cum sa tii sub control bolile cronice si ce trebuie sa faci ca sa tratezi afectiunile acute.
Chiar si greutatea peste limita normala este considerata un factor de risc, asa ca va trebui sa faci ceva exercitii si sa tii putina dieta ca sa revii la o greutate sanatoasa. Iar cand vei ramane insarcinata, ai grija sa iti mentii greutatea in limitele normale si sa nu iei foarte multe kilograme in plus.
Citeste mai multe despre nou nascutul prematur.
Previno infectiile
Daca ai o infectie in sarcina, va creste din nou gradul de risc pentru nastere prematura. Spala-ti intotdeauna mainile foarte bine si asigura-te ca ai o igiena buna. Aceasta nu va preveni toate infectiile, dar va scadea riscul de infectare cu multi germeni si microbi. De asemenea, inainte sa ramai insarcinata, fa-ti toate analizele pentru bolile cu transmitere sexuala.
Tratament pentru travaliul prematur
Unele femei vor primi progesteron sau li se va face cerclaj in sarcina urmatoare pentru a preveni nasterea prematura. Vorbeste cu medicul si vezi daca esti o candidata pentru aceste tratamente.
Tine mereu legatura cu medicul tau care te va sfatui ce sa faci ca sa reduci riscul de nastere prematura. Impreuna veti pune la punct un plan astfel incat sa reusiti sa aduceti sarcina aproape de 40 de saptamani.
Sursa foto: hepta.ro