- Proteine suplimentare: carne slaba, carne de pasare, legume, peste, lactate cu continut scazut de grasimi.
- Supliment de vitamina B1: Alune, cereale integrale, extract de drojdie, seminte de floarea soarelui.
- Extra vitamina B2: Extract de drojdie, unele produse lactate.
- Acid folic suplimentar: porumb dulce , broccoli, sparanghel, extract de drojdie, leguminoase.
- Supliment de vitamina C: fructe proaspete - in special citrice, kiwi, fructe de padure, capsicum.
- Calciu suplimentar: lactate, peste, frunze verzi, produse din soia.
- Fier suplimentar (in ultimele 6 luni de sarcina): legume cu frunze verzi, carne rosie, cereale integrale .
- Alimente de evitat in timpul sarcinii
- Oua crude sau usor fierte: evita-le, deoarece pot contine Salmonella
- Branzeturi moi, cum ar fi Brie, Camembert, branzeturi albastre: pot contine Listeria
- Cafea: nu mai mult de 300 mg pe zi (de exemplu, 4 cesti de cafea instant) .
- Ficat (si pate de ficat): acesta contine un tip de vitamina A numit retinol, care poate fi toxic in cantitati mari .
- Alcoolul : evita alcoolul complet.
- Tigari: evita tigarile si fumatul pasiv.
Desigur, stii ca trebuie sa mananci mai sanatos in timpul sarcinii si te orientezi catre lucrurile sanatoase pe care le cunosti. Este foarte bine, insa ar fi bine sa cunosti cateva lucruri despre alimente si nevoile tale in aceasta perioada pentru a avea o sarcina la inaltime!
Viitoarele mame practic trebuie sa aiba o dieta speciala. O dieta pentru sarcina este o dieta care este proiectata pentru o mama insarcinata. Din fericire, fiind insarcinata nu inseamna o foarte mare schimbare in stilul de alimentatie (daca mananci sanatos). Multi oameni exagereaza cu alimente pretentioasa se speciale ca sa asigure cea mai buna nutritie pentru mama si copil. Mai bine tine minte cateva principii si vei avea o dieta perfecta pentru tine si copilul tau.
Un comportament neobisnuit al femeilor gravide este pofta de alimente neobisnuite. Aproximativ jumatate din toate femeile raporteaza pofta de cel putin un aliment in timpul sarcinii. In timp ce unii spun ca aceste pofte sunt legate de deficiente nutritionale, cateva studii au descoperit ca nu exista nici o legatura intre pofta si cerintele nutritionale. Asta nu inseamna ca ar trebui sa le ignori complet - cheia este moderatia - daca iti este pofta un de o saorma, rasfata-te, dar daca va simti ca nu ai manca nimic decat untura pe paine, aminteste-ti de principiile de nutritie si incearca sa iti corectezi dieta.
Beneficiile dietei de sarcina
Daca nu ai suficiente elemente nutritive in organism, acesta va avea drept prioritate de sanatate copilul, iar nevoile tale vor cadea pe planul doi. Este posibil sa ai senzatie de oboseala sau de lipsa de energie. Este un cerc vicios, nutrientii insuficienti vor afecta sanatatea ta si indirect pe cea a copilului. Inainte de a ajunge la acest punct, afla ce iti lipseste din organism si echilibreaza situatia prin dieta. Dietele nesanatoase, bogate in grasimi saturate sau alimentele procesate pot afecta starea de sanatate a copilului si poate fi un un factor declansator pentru boli cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea din copilarie si altele .
Vei avea totusi nevoie de o multime de proteine in timpul sarcinii pentru a ajuta la cresterea copilului si pentru a contribui la dezvoltarea unui creier sanatos si a tesutului uterin. Se recomanda ca proteinele sa fie incluse la masa de pranz putand fi prelucrate mai eficient decat noaptea . 75 la 100 de grame de proteine pe zi este recomandarea pentru o dieta sanatoasa in sarcina.
In ultimele luni, calciul este eliberat din oasele mamei pentru a asigura necesarul pentru copil, asa ca este util un consum crescut de lactate, soia, verdeturi si alge marine. Expertii recomanda aproximativ 1000 de miligrame de calciu pe zi, pentru a ajuta la a structurarea puternica a dintilor si oaselor copilului.
Un regim alimentar bine echilibrat va include si o combinatie de fier impreuna cu sodiu si potasiu, pentru a preveni anemia mamei si a regla volumul de sange. 27 miligrame de fier pe zi este ideal cantitatea ideala in timpul sarcinii.
De asemenea, acidul folic este o parte esentiala a nutritiei in sarcinia, deoarece joaca un rol important in reducerea riscului de malformatii congenitale inclusiv spina bifida.
Ghid de sarcina
Cand esti gravida trebuie sa mananci in jur de 300 de calorii in plus pe zi pentru un copil in timpul primului trimestru sau aproximativ 600 de calorii pentru gemeni. 300 de calorii in plus este echivalent cu aproximativ doua pahare de lapte degresat si un castron de fulgi de ovaz. Aceasta creste la 350 de calorii in al doilea trimestru si aproximativ 500 de calorii pe zi, chiar la sfarsitul sarcinii.
Iata de ce ai nevoie:
Concluzii
Unul dintre cele mai simple moduri de a fi sigura obtii din alimentatie tot ce ai nevoie este sa te ghidonezi dupa noul ghid de nutritie realizat de guvernul SUA care se numeste MyPlate si in plus sa iei vitamine prenatale zi de zi. O dieta buna sarcina urmeaza principiile de baza ale nutritiei si adauga cateva calorii in plus. Daca ai pofte in sarcina, nu ezita sa te rasfeti, dar fa-o cu moderatie. Daca esti in forma buna si sanatoasa, nu numai ca te vei simti bine dar ii vei face un cadou nepretuit bebelusului tau.
Articole relationate
Garderoba bebelușului la zăpadă: cum să îți protejezi micuțul în zilele reci de iarnă
Zăpada aduce bucurie și magie în sezonul rece, dar, pentru părinți, vine și cu provocarea de a-și îmbrăca bebelușul corect pentru vremea rece. Pielea delicată...
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Cum să eviți să devii un părinte hiperprotectiv și să sprijini independența copilului preșcolar
Părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor, iar instinctul de a-i proteja este natural. Totuși, atunci când grija devine excesivă, ea poate limita...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu