Multe femei pot sa jure ca pisica sau catelul lor au simtit imediat ca sunt insarcinate. Este oare posibil? Desi nu exista dovezi stiintifice ca animalele de companie pot “simti” sarcina stapanei, exista zeci de cazuri in care s-a observat aceasta.
Cel mai probabil, animalele de companie nu inteleg ca in noua luni un nou copil se va alatura familiei tale, dar cainii si pisicile sunt experti la a detecta diferentele din starea ta de spirit, postura , comportamentul si chiar chimia corpului tau. Ele sugereaza toate ca treci prin schimbari foarte mari.
Cainele sau pisica vor observa si alte semne: sunt maestri in a citi limbajul corpului, astfel incat vor observa cand miscarile tale vor incepe sa devina ciudate. Animalele de companie sunt si deosebit de sensibile la schimbarile in rutina de zi cu zi. Cainele va simti imediat daca il scoti la fel de mult la plimbare sau daca iti petreci mai mult timp pe canapea si membrii familiei te trateaza cu grija sporita.
Este uzual pentru caini sa intre rapid in alerta si sa devina exagerat de protectivi inca de la inceputul sarcinii. O dresoare cunoscuta spune ca a intalnit multi caini care maraiau, latrau sau blocau usile cu corpul lor pentru ca nimeni sa nu stea in camera cu viiitoarea mama.
Alti caini isi vor trata stapana insarcinata cu mai multa atentie si grija decat de obicei. Daca vei fi consemnata la pat, se prea poate ca credinciosul tau caine sa petreaca ziua intreaga langa patul tau. Vei vedea de asemenea ca atunci cand te vei plimba prin parc, ritmul lui obisnuit se va schimba si va merge incet alaturi de tine.
Pisicile sunt insa mai putin susceptibile sa treaca prin aceste schimbari de comportament. Unele vor gasi burta ta un loc perfect pentru a se odihni! Exista cazuri de pisici care devin atente si iubitoare, insa este bine sa fii extra precauta deoarece pot deveni agresive sau pot urina prin locurile in care nu ai voie. Pur si simplu pentru ca sunt nemultumite!
Pentru a preveni comportamentul cu probleme, incearca sa pastrezi rutina dinaintea sarcinii cat de mult poti si cere-le membrilor de familie si prietenilor sa te ajute atunci cand nu esti in stare sa faci o lunga plimbare in parc sau sa sustii o lunga sesiune de periaj. La fel cum iti faci planul de nastere, ar fi bine sa iti faci un plan si pentru animalul tau de companie. Vezi cine va avea grija de el, cine il hraneste si lasa-i toate datele necesare: cat de des trebuie plimbat, ce si cand mananca, ce obiceiuri are.
Pentru a ajuta cainele sa inteleaga ca il iubesti in continuare, trebuie sa fii atenta la mesajele pe care le transmiti prin limbajul corpului. Femeile gravide isi aseaza adesea inconstient mainile peste burta , si cainii citesc aceasta postura cu bratele inchise ca spunand "Sunt indisponibila" sau "fa un pas inapoi ". Deschide mainile si trimite-i cainelui mesajul de ”vino aici."
In cazul in care cainele sau pisica incepe sa se poarte rau in timpul sarcinii, sau daca nu ai experienta sa pregatesti animalul de companie pentru un copil, este o idee buna sa obtii ajutor de la un dresor profesionist.
Daca reusesti sa stapanesti toate potentialele probleme de comportament, un animal de companie in timpul sarcinii si dupa aceea poate fi un lucru minunat pentru tine si copilul tau. Studiile au aratat ca petrecerea timpului cu un animal domesticit poate imbunatati starea de spirit, reduce depresia, scade tensiunea arteriala si chiar te ajuta sa traiesti mai mult!