Rezultatele unui studiu incheiat de curant au scos la iveala un fapt foarte important pentru siguranta gravidelor in sezonul rece: acestea au liber la vaccinarea antigripala.
Vaccinarea antigripala a gravidelor a fost un subiect controversat pana de curand, cand au fost date publicitatii rezultatele unui studiu desfasurat in 2011 si 2012 in Africa de Sud. 2 237 de femei insarcinate au participat la aceasta cercetare, a carei concluzie aduce o usurare pentru femeile care asteapta un copil si care privesc cu teama instalarea toamnei, sezonul bolilor: vaccinul antigripal le este permis. Mai mult, nu numai ca injectia le protejeaza pe mamici impotriva imbolnavirii – in ciuda subrezirii sistemului lor imunitar pe fondul sarcinii, dar ofera protectie si bebelusilor dupa nastere.
Si bebelusii sunt vaccinati - indirect
Nou-nascutii proveniti din mame vaccinate in sarcina se confrunta cu un risc cu 48% mai scazut de a contracta o gripa in primele sase luni de viata fata de copiii nascuti de femei care nu s-au imunizat in sarcina. Acesta este un aspect foarte important scos la iveala de cercetarea din Africa de Sud dat fiind ca posibilitatea de a dezvolta complicatii pe fondul gripei este de 35 de ori mai mare in cazul bebelusilor pana in sase luni decat in cazul adultilor, conform sefului echipei de cercetare, Shabir Madhi. „Nu exista vaccinuri anti-gripale pentru bebelusii mai mici de sase luni, asa ca singura cale de a-i proteja este sa vaccinam femeile insarcinate”, a mai declarat acesta.
Sursa foto: irishexaminer.com
Gravidele care se imbolnavesc de gripa se confrunta cu un risc mult mai ridicat de spitalizare si chiar deces in comparatie cu femeile care nu sunt insarcinate. Vestea ca vaccinul este absolut sigur pentru ele si pentru bebelusul pe care il poarta vine ca un colac de salvare. Prin vaccinare, gravidele formeaza anticorpi care sunt transmisi si fatului, rezistand in organismul acestuia cel putin 24 de saptamani dupa nastere, conform cercetarilor.
In afara de acest beneficiu, ar fi mai unul, si mai important, scos la iveala de un studiu facut acum cativa ani in Danemarca: femeile care s-au imbolnavit de gripa in sarcina se confrunta cu un risc de doua ori mai mare de a avea copii care vor fi diagnosticati cu autism. Iar in cazul celor care au fost bolnave o saptamana sau mai mult, acest risc a crescut a trei ori!
Grupul de cercetare a inclus si 194 de femei gravide infestate cu virusul HIV, obtinandu-se rezultate imbucuratoare si in cazul acestora: riscul lor de a contracta o gripa dupa vaccinare a scazut cu 70% (ceea ce este o realizare deosebita, avand in vedere ca posibilitatea ca o gravida cu HIV sa se imbolnaveasca de gripa este de opt ori mai mare decat o gravida normala).
Sursa foto articol: nbcnews.com