Majoritatea femeilor stiu cand incepe travaliul din instinct, noroc si, mai adesea, in urma unor contractii extrem de dureroase. Nu se stie ce anume declanseaza travaliul, dar o serie de substante produxse de organism stimuleaza contractarea muschiului uterului.
Este posibil ca travaliul sa fie rezultatul actiunii concomitente a unor factori care tin de fat, placenta si maternitatea in sine. Semnalele care anunta travaliul pot sa apara cu luni sau doar cateva ore inaintea travaliului propriu-zis.
Medicul poate detecta inceperea procesului de subtiere si dilatare a colului uterin, dar exista semene pe care le poate recunoaste si viitoarea mama:
1. Femeile care se afla la prima nastere simt de obicei cum fatul coboara cu 2 pana la 4 saptamani inaintea inceperii travaliului. La nasterile ulterioare coborarea fatului nu se va mai petrece atat de devreme, ci chiar in momentul inceperii travaliului.
2. Crampele si durerile de burta sunt fenomene obisnuite incepand de la a doua sarcina si pot fi insotite de usoare dureri de spate.
3. De obicei cresterea greutatii se opreste in a noua luna si, pe masura ce travaliul se apropie, unele femei chiar pierd din greutate.
4. Unele mame resimt o oboseala puternica. Altele au puseuri de energie. Se declanseaza un impuls incontrolabil de a face curat prin locuinta, asociat cu instinctul pasarilor de a-si construi cuibul, pregatind astfel sosirea noului nascut.
5. Scurgerile vaginale se pot inmulti.
6. Pe masura ce colul uterin incepe sa se subtieze si sa se deschida, „tamponul" format din mucus, care acopera deschizatura uterului este inlaturat. Eliminarea lui prin vagin se poate intampla cu o saptamana sau doua inaintea contractiilor propriu-zise sau chiar in momentul de incepere a travaliului.
7. Transformarea colului duce la rupturi frecvente ale capilarelor si in consecinta la inrosirea mucusului. Acesta este de obicei un semn ca travaliul va incepe in 24 de ore, dar el mai poate intarzia totusi cu cateva zile.
8. Contractiile Braxton Hicks, care au inceput cu cateva saptamani in urma pot deveni mai frecvente si mai puternice. Ele pot fi chiar si dureroase.
9. Uneori pot fi resimtite usoare deplasari ale intestinelor chiar inaintea travaliului.
Travaliul propriu-zis nu a inceput, daca:
1. Contractiile nu sunt regulate sau nu devin mai frecvente
2. Durerea este resimtita in zona inferioara a abdomenului mai degräba decat in partea inferioara a spatelui.
3. Contractiile slabesc in intensitate in timpul mersului sau daca se schimba pozitia.
4. Mucusul are culoarea maro si nu roz.
5. Miscarile fatului cresc in intensitate odata cu contractile. (Aceasta ar putea semnala neplaceri ale fatului)
Cand contractiile devin mai rapide sau mai dureroase femeia isi poate pune intrebarea daca este vorba realmente de travaliu sau daca este doar o alarma falsa.
Este posibil ca travaliul sa fi inceput intr-adevar daca:
1. Contractile se intensifica in urma schimbarii pozitiei sau a desfasurarii unei activitati.
2. Durerea radiaza din partea inferioara a spatelui catre abdomen sau / si catre picioare. Contractiile pot fi resimtite si ca o deranjare stomacala si pot fi acompaniate de diaree.
3. Contactiile devin mai frecvente, mai dureroase si uneori mai regulate. (Aceasta poate varia in functie de persoana. Nu fiecare contractie este in mod necesar mai dureroasa sau mai lunga dar aceasta este regula generala).
4. Apar scurgeri de culoare rozalie sau patate de sange.
5. Apar rupturi ale membranelor si in 15 % din cazuri, placenta cedeaza (aparand scurgeri sau doar picurari) chiar inainte de inceperea travaliului.
Cand sa suni doctorul / sa mergi la spital
Daca exista vreo urma de nesiguranta doctorul trebuie chemat imediat. Chiar daca lista de mai sus a fost consultata de nenumarate ori tot mai pot sa apara dubii.
Viitoarea mama nu ar trebui sa astepte semnele inconfundabile ale travaliului decat daca vrea sa nasca acasa. Nu trebuie sa se simta jenata daca este doar o alarma falsa, doctorul nu va rade de ea.
1. Sunati medicul in orice moment, fie zi sau noapte, daca semnele arata ca a venit timpul.
2. Probabil ca medicul i-a dat mamei sfaturi prealabile dar daca se asteapta sa apara intervale absolut regulate este posibil ca ele sa nu apara deloc.
3. Mama a fost probabil informata de catre medic asupra ruperii mebranelor inaintea inceperii travaliului. Daca mai sunt cateva saptamani pana la data la care ar trebui sa aiba loc nasterea, daca fatul este prea mic sau nu se afla deja in zona pelvisului, sau daca lichidul amiotic are o culoare maro-verzuie, sunati-va medicul imediat!
4. Daca mama nu este sigura daca este vorba despre travaliu sau nu, ea nu ar trebui sa presupuna ca nu este. Este mai bine sa fii in siguranta decat sa regreti mai tarziu.