Cu siguranta, ai auzit despre multe gravide care sufera de forme usoare sau mai avansate de trombofilie si care trebuie sa se injecteze zilnic. De cele mai multe ori, in burtica! Suna inspaimantator, mai ales pentru o viitoare mamica aflata abia la inceputul sarcinii. Nu te speria! Poti trece usor peste aceasta etapa.
Planuiesti de ceva vreme sa ramai insarcinata? Sau tocmai ai aflat ca vei aduce pe lume un copil? Inseamna ca ai facut sau urmeaza sa faci multe analize. Cu siguranta, te documentezi intens: citesti tot ce scrie pe Internet, iti intrebi prietenele care sunt gravide sau care sunt deja mamici si te gandesti ce medic sa alegi. Te uiti pe lista cu analizele pe care trebuie sa le faci si ti se pare ca nu se mai termina! Toate sunt importante si, mai ales, cele care depisteaza trombofilia, o boala din ce in ce mai raspandita in randul gravidelor moderne.
Ce este trombofilia?
In ultimii ani, trombofilia este intalnita tot mai des in randul gravidelor, insa nu este o boala recent descoperita. Din contra! Recente insa sunt metodele prin care poate fi depistata. Tocmai de aceea nu ignora analizele de trombofilie pe care medicul ti le indica sa le faci.
Atunci cand un vas de sange este lezat, apare sangerarea, insa, in scurt timp, aceasta se opreste. De ce se intampla acest lucru? La nivelul vasului lezat se formeaza un cheag de sange (tromb) care adera de vas si opreste hemoragia. Trombul este rezultatul unui proces complex de coagulare, in care sunt implicate anumite celule, proteine si enzime. Trombofilia este o conditie in care sangele are o tendinta crescuta de a se coagula in vase.
Trombofilia in sarcina
Trombofilia reprezinta un risc special pentru mama si copil: comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta boala, femeia gravida va avea un risc mai mare de a face tromboza venoasa profunda sau anumite complicatii ale sarcinii.
Oricum, sarcina, prin natura ei, predispune la formarea de trombi la nivelul vaselor. In mod normal in sarcina, procesul de coagulare a sangelui este modificat, limitandu-se astfel pierderea de sange din timpul travaliului si al nasterii. De asemenea, studiile sugereaza ca cel putin 50% din femeile gravide care dezvolta o tromboza venoasa profunda complicata cu un un trombembolism pulmonar, o principala cauza de deces matern, sufera de trombofilie.
In plus, formarea unor cheaguri de sange in vasele placentei va reduce fluxul de sange care ajunge la fat.
Ce complicatii poate determina trombofilia in timpul sarcinii?
- avorturi spontane repetate, de obicei dupa saptamana a zecea de sarcina
- nasterea unui copil mort, in trimestrul al doilea sau al treilea
- placenta abruptio, o afectiune in care placenta se desprinde partial sau complet de peretele uterin, inainte de nastere. Acest lucru poate provoca sangerari abundente, periculoase atat pentru mama, cat si pentru copil
- preeclampsie severa, o conditie medicala care apare in sarcina si se manifesta prin cresterea presiunii arteriale si prezenta unor cantitati mari de proteine in urina
Cum afli daca ai trombofilie?
Medicul ginecolog iti va recomanda sa faci anumite analize de sange pentru a afla daca suferi sau nu de trombofilie. Nu exista un singur test care sa poata identifica toate tulburarile de coagulare, astfel incat este nevoie de o combinatie de teste de laborator care sa identifice cu acuratete tipul de trombofilie.
►Citeste aici ce analize trebuie sa faci pentru trombofilie in sarcina
Ce tratament se recomanda in caz de trombofilie?
Tratamentul pentru trombofilie in cazul femeilor insarcinate este unul adecvat conditiei lor. Medicul prescrie Heparina - nefractionata sau fractionata, luata zilnic sub forma de injectie. De ce sub aceasta forma? Heparina este anticoagulantul cu masa moleculara mica (despre care se stie ca nu depaseste bariera placentara) si se administreaza prin injectare subcutanata.
In farmaciile din Romania, heparina de masa moleculara mica se gaseste sub denumirea de Clexane, Fraxiparine, Innohep, Fragmin etc. si poate fi luata de gravida cu reteta compensata 100% data de medicul de familie. Pentru a obtine reteta compensata, este necesara o scrisoare medicala de la medicul hematolog sau obstretician. Pe baza acesteia, medicul de familie prescrie reteta compensata 100% prin bifarea optiunii “gravida” pe reteta, potrivit trombofilie.ro.
Daca ti s-a prescris un astfel de tratament, nu te speria! Va trebui sa-ti injectezi zilnic doza recomandata de catre medic, acasa, pe toata perioada sarcinii si chiar si inca o luna dupa nastere. Nu este complicat, tratamentul se regaseste sub forma unor seringi preumplute, iar acul este unul extreme de subtire, cu o lungime de pana in 2 centimetri.
Daca nu ai reusit sa intelegi de la medic cum trebuie sa te injectezi, iti prezentam mai jos doua video-uri elocvente:
Atunci cand nu au mai reusit sa se injecteze in abdomen, unele gravide au preferat sa-si administreze doza in mana sau in picior. Indiferent de ce recomandari vei primi de la alte mamici, cel mai bine este sa-ti intrebi mai intai medicul care iti supravegheaza sarcina!