Ai citit poate despre nasterea naturala si despre cezariana si ai decis ca cel mai bine ar fi sa nasti natural. Insa iti este frica, durerea pe care stii ca o vei infrunta, condimentata cu povesti de groaza auzite in stanga si dreapta te determina sa iti pui la indoiala decizia.
Ce poti sa faci pentru a-ti depasi spaima de nasterea naturala:
1. Citeste despre etapele nasterii naturale si despre schimbarile prin care organismul tau va trece in aceasta perioada. Pare infricosator la prima vedere, vei vedea insa ca totul are logica si ca nu este vorba de o durere ce apare din senin si te chinuie ore in sir, ci ea este determinata de procese naturale care lucreaza pentru a aduce bebelusul la lumina zilei. Bebelusul nu "cade" din uter in momentul nasterii ci uterul se contracta si ajuta bebelusul sa iasa. Nasterea naturala implica un efort intens din partea corpului tau, efort ce este insotit de senzatii de durere. Gandul ca durerea are o cauza, si una buna, te poate ajuta sa accepti ceea ce urmeaza.
2. Participa la cursuri care te pregatesc pentru nastere. Cursurile te pot ajuta sa capeti incredere in tine si in capacitatea ta de a naste natural. Daca poti participa alaturi de un partener (tatal copilului, mama, o prietena) ce mai tarziu va fi prezent la nastere e si mai bine. Gandul ca cineva va fi alaturi de tine te ajuta sa nu te simti singura si pierduta in marele proces al nasterii.
3. Discuta cu persoane care au avut experiente pozitive. Mi-a placut foarte mult cand o prietena mi-a povestit ca in timpul nasterii de fiecare data cand avea o contractie simtea ca nu mai poate si ca durerea e prea mare, insa in intervalul dintre contractii simtea ca poate si totul va fi bine si nu e chiar atat de rau. Povestea ei m-a facut sa realizez ca durerea nu va fi continua si ca e ceva ce poate fi depasit.
4. Analizeaza experientele dureroase prin care ai trecut pana acum. Nu exista persoana care sa nu fi experimentat deloc durere in viata sa. Fie ca ti-ai rupt mana, ti-ai prins degetul in usa sau ca ti-ai scos o masea, trebuie sa fi trecut printr-un episod de durere intensa. Gandeste-te cum ai depasit momentul (ia in consideratie si varsta), la modul in care instinctiv ai incercat sa te calmezi si sa iti diminuezi durerea si la cat de repede se uita durerea.
5. Urmareste clipuri despre nasteri naturale. Te sfatuiesc ca acesta sa fie ultimul pas, dupa ce ai citit cate ceva despre sarcina, eventual ai fost si la cateva ore de curs pentru ca altfel exista riscul sa nu intelegi ce se intampla in video si sa te sperii si mai tare. Alege clipuri video in care nasterea naturala e prezentata drept o experienta pozitiva, eu am ramas uimita de cat de linistite sunt femeile din aceste filmulete. Se vede ca e vorba de o experienta intensa insa nu se zbate nimeni, nu tipa nimeni, nu musca nimeni nici un bat (asa cum vazusem la un moment dat intr-un film la tv).
Daca in ciuda eforturilor si pregatirilor tale, te simti cuprinsa de anxietate atunci cand te gandesti la nasterea naturala discuta cu medicul tau si cautati impreuna o solutie.
Articole relationate
Garderoba bebelușului la zăpadă: cum să îți protejezi micuțul în zilele reci de iarnă
Zăpada aduce bucurie și magie în sezonul rece, dar, pentru părinți, vine și cu provocarea de a-și îmbrăca bebelușul corect pentru vremea rece. Pielea delicată...
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
Cum îți ajuți copilul de grădiniță să memoreze mai ușor poeziile pentru serbare
Memorarea unei poezii poate părea o provocare pentru un copil de grădiniță, dar cu abordarea potrivită, procesul poate deveni o experiență distractivă și plină de...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu