Sari la conținut

Bolile copilăriei: rubeola, rujeola, oreion

Bubițe, temperatură, stare generală proastă – într-o sintagmă: bolile copilăriei. Deși nu sunt grave, ele trebuie identificate corect, astfel încât să fie tratate corespunzător.

Rubeola la copii



Este o boala ușoară, ce nu ridică prea multe probleme, putând uneori trece chiar neobservată. Perioada de incubație este de la 10 la 21 de zile. Tusea și strănuturile persoanei contagioase sunt modurile de propagare a bolii.

Riscul major este, însă, la femeile însărcinate. Ele trebuie să evite contactul cu cel bolnav, deoarece această boală poate provoca malformații ale fătului.

Simptome rubeolă


Primul semn este apariția erupției, mai întâi pe față, apoi pe tot corpul. Punctele sunt roșii și mari că gămălia unui ac. Nu apar mâncărimi, dar ganglionii pot fi umflați pe gât. Febra poate fi între 38° și 39° C și nu durează mai mult de trei zile. Daca aveți vreo îndoială, puteți merge la medic să vă confirme diagnosticul. Vaccinarea este posibila începând cu a 15 -a lună de viață pentru copilul ce nu a avut boala.

Rujeola la copii

Este o maladie virală contagioasă. Perioada de incubație este de la 10 la 15 zile, iar copilul este contagios începând cu a 6 –a zi înaintea erupției și 5 zile după apariția acesteia. Virusul se transmite prin căile respiratorii. Vaccinarea este posibilă între lunile 12-14.

Simptome rujeolă

Nasul curge, ochii sunt roșii, tușește și temperatura ajunge la 39° C . La două sau la trei zile după, pe interiorul obrajilor apar puncte albe. Acestea rămân câteva zile, înaintea apariției unei erupții roșii cutanate în spatele urechilor și pe față. În cea de a treia zi, erupția ajunge pe membre. Totul dispare, erupție și febra, până în a 10 –a zi de la debut.

Atenție: Aceasta boală poate fi gravă la copilul mai mic de un an datorita complicațiilor. Până în luna a 6 –a, bebelușul este protejat de anticorpii mamei care a avut boala.

Oreionul la copii



Aceasta afecțiune virală atinge glandele salivare ce se afla în spatele urechilor. Perioada de incubație este de 12 până la 21 de zile, iar maladia este contagioasă în zilele de dinaintea apariției și 10 zile după.

Simptome oreion
Durerea în spatele urechii este primul semn, uneori apărând și febra de 38° C. Umflarea glandelor salivare sub urechi apare în două zile și durează timp de 5 zile. Durerile de burtă sau de cap se pot adăuga celorlalte simptome.

Tratament: Trebuie calmată durerea cu ajutorul unor medicamente specifice. Dați-i copilului alimente ușor de absorbit, multe lichide, evitând băuturile acidulate. Băutul cu paiul poate fi o soluție adecvată. Căldura poate, de asemenea, diminua durerea și umflarea glandelor, daca aceste simptome există.

Atenție: Pot apărea tulburări de echilibru, de aceea trebuie urmărită cu atenție evoluția bolii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!