Sari la conținut

Durerea in gat si amigdalita - extirparea amigdalelor

Daca focarul de infectie bacteriana poate fi prea profund pentru a reactiona la antibiotice, iar amigdalita sa devina cronica sau recidivanta, uneori este necesara extirparea amigdalelor.

 

Extirparea amigsalelor - Amigdalectomia


Sunt in jur de 100 de ani de cand se practica amigdalectomia. Interventia era curenta altadata, dar acum se practica numai in caz de obstructie a cailor aeriene si de infectii recidivante. Ramane totusi frecventa la copii si la adultii tineri. Cum vegetatiile adenoide dispar in adolescenta, amigdalectomia este in mod normal limitata la copiii de pana in zece ani.

Amigdalectomia dureaza 45 de minute si este facuta de medicul oto-rino-laringolog. Copilul este sub anestezie generala. Cea mai mare parte a copiilor sunt sub observatie doar in ziua operatiei, dar copiii de mai putin de trei ani si pacientii care sufera de apnee de somn sau patologii, risca sa aiba complicatii si raman spitalizati dupa interventie.

Sursa foto

 Exista un risc redus (2 %) de hemoragie tardiva intre a patra si a opta zi dupa interventie. Pacientii operati trebuie deci sa ramana in convalescenta acasa pe parcursul a cel putin 10 zile si sa bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

Efectele secundare se pot manifesta temporar dupa interventia chirurgicala, mai ales vocea fonfaita, pitigaiata, regurgitarea lichidelor pe nas, congestia nazala, febra un pic ridicata, cosmaruri nocturne, rasuflare grea, durere de gat, durere in ureche la deglutitie, membrane albicioase in gat. Dar pe termen lung, pacientii au o sanatate mai buna si nu mai sunt predispusi la infectii.
 

 

Ce rol joaca amigdalele?


Amigdalele si alte tesuturi din fundul gatului copilului joaca un rol important in apararea organismului contra infectiilor bacteriene. Aceste tesuturi constituie o mica parte a sistemului imunitar. Sunt formate din vegetatii adenoide mai sus de cerul gurii si in partea dinapoi a nasului, amigdala linguala in josul limbii si doua amigdale palatine situate de o parte si de alta a cerului gurii.

 Putem observa usor amigdalele palatine cu o lampa de buzunar. Amigdalele si vegetatiile adenoide sunt utile atat timp cat functioneaza normal. Dar poate ca este preferabil pentru copil sa le extirpam atunci cand cauzeaza probleme si nu reactioneaza la tratamentele medicale.

Citit aici mai multe despre primele stadii ale bolii si tratament: Durerea in gat si amigdalita

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!